POSLJEDICE PANDEMIJE

Jendričko: Pomoć traže i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje

12.09.2021 u 19:48

Bionic
Reading

Pandemija bolesti COVID-19 ostavila je traga i na mentalnom zdravlju nacije. O negativnim utjecajima pandemije na sve nas u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku govorila psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. sc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju pri Klinici za psihijatriju Vrapče

Odgovarajući na pitanje kako se pandemija odrazila na rad u klinici, s kakvim se problemima suočavaju i imaju li više posla, Jendričko je rekla kako je povećannje broja osoba koje se javljaju zbog različitih psihičkih smetnji na razini od 20 do 25 posto.

- Najčešće se radi o anksioznim, depresivnim smetnjama, nesanici, ponekad o PTSP-u, rekla je Jendričko.

Istaknula je da su pomoć potražile i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje, a bile su izložene pandemiji ili potresu.

Posebno je istaknula adolescente, za koje je rekla da su vrlo rizična populacija jer se nalaze u razvojno osjetljivom periodu, u kojemu se formira čitava ličnost.

Jendričko je rekla kako je za izloženost bilo kojem stresnom ili traumatskom događaju važan rizični čimbenik njegovo trajanje.

- Što duže traje, negdje iscrpljuje naše prilagodbene mehanizme, rekla je Jandričko za HRT.

Jendričko je istaknula i problem stigmatizacije, ali i samostigmatizacije, koja koči ljude u traženju pomoći.

- Zaista bih apelirala i rekla - javite se, poručila je Jendričko.

Rekla je i kako bi im bilo dobro više stručnjaka, ali da se snalaze na različite načine, kroz različite psihoedukativne i psihoterapijske programe, kroz uvođenje telepsihijatrije, koju su razvili od samog početka epidemije.

- Na taj način pokušavamo biti što dostupniji i obuhvatiti grupe i skupine ljudi koji pate od sličnih poremećaja, pa ih na taj način zapravo što više obuhvatiti, zaključila je Jendričko.