ŽELITE LI ŽIVJETI U SLOVENIJI?

Jelinčič traži referendum u Istri i na otocima

29.07.2009 u 20:48

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu da od prvog susreta premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor očekuje otvoren razgovor i jačanje međusobna povjerenja, a slovenski su mediji sumnjičavi prema izgledima da se na sastanku postigne deblokada

LJUBLJANA - "Očekujem otvoren razgovor koji će osnažiti povjerenje između dviju država", rekao je Žbogar u Washingtonu, gdje je jedna od tema njegovih razgovora i suradnja Slovenije sa Sjedinjenim Američkim Državama pri stabilizaciji stanja u regiji te odnosi s Hrvatskom.

Žbogar, koji za posjeta Washingtonu u srijedu razgovara i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, u protekla dva dana razgovarao je s više američkih kongresnika i senatora, a jedna od tema bilo je i stanje na zapadnom Balkanu te odnosi Ljubljane i Zagreba.

Žbogar je naglasio da je SAD zainteresiran za brži napredak cijele regije prema euroatlantskim ustanovama i rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora.

Zagreb i Ljubljana potvrdili su u srijedu da će se prvi susret nove hrvatske premijerke s Pahorom održati u petak u dvorcu Trakošćanu.

Slovenski mediji popodne su vrlo sumnjičavo procjenjivali izglede da taj sastanak donese napredak prema deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Polazišta dviju strana glede graničnog prijepora ostaju ista i taj susret treba "stvoriti dojam" da se u odnosima dviju država "nešto događa" nakon propasti posredničke inicijativ europskog povjerenika Ollija Rehna, javio je Slovenski nacionalni radio u srijedu.

Slovenski mediji prenijeli su u srijedu popodne i populističku provokaciju nacionalističkog vođe iz Ljubljane Zmage Jelinčiča koji je Pahorovoj vladi navodno predložio da se u Istri i na kvarnerskim otocima održi "referendum".

Slovenska "povijesna ozemlja" protratili su komunisti, a na referendumu o tome žele li živjeti u Hrvatskoj ili Sloveniji smjeli bi glasovati oni stanovnici Istre i kvarnerskih otoka koji su ondje imali prebivalište 1991., rekao je Jelinčič, a prenijeli slovenski mediji.

Uz Stranku slovenskog naroda (SSN) iz Maribora Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) jedina je politička skupina u Sloveniji koja zagovara reviziju negdašnjih međurepubličkih granica te izražava teritorijalna presezanja za susjednim državama.

Rubni SSN u početku godine prikupljanjem potpisa za referendum na nekoliko je dana čak odgodila ulazak Hrvatske u NATO. Njezina kulturno-literarna sekcija "Hervard" čak se zauzima za priključenje hrvatske kajkavske književnosti slovenskoj literaturi jer tvrdi da je riječ o istom srednjoeuropskom idiomu.