jedna udruga nezadovoljna, druga likuje

Jedna sutkinja presudila u korist LGTBIQ udruge, pa Vigilare tražio njezino izuzeće jer je pristrana. Druga sutkinja odbacila tužbu jer je riječ o slobodi govora i vjeroispovijesti u Hrvatskoj

24.09.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Najprije je sutkinja Sandra Artuković Kunšt nepravomoćno prograslila krivom udrugu Vigilare zbog diskriminacije LGBTIQ osoba, pa je udruga tražila njezino izuzeće jer je pristrana. Slučaj je dobila nova sutkinja Jadranka Travaš koja je odbacila tužbu, no sada druga strana, udruga Dugine obitelji, nije zadovoljna izborom sutkinje

'Nakon što je u siječnju ove godine pred Županijskim sudom u Zagrebu udruga Vigilare nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, ista je u svojoj žalbi zatražila izuzeće sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog pristranosti, budući da je 2014. godine sudjelovala na konferencijama koje su se bavile feminističkim i LGBTIQ temama, kao i zbog toga što je iste te godine kao privatna osoba sudjelovala na Povorci ponosa u Zagrebu.

Podsjetimo, udruga Dugine obitelji tužila je Vigilare zbog pokretanja peticije naziva 'Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!“, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da „Takvo okruženje je za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva“ i „Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.“

U vrlo neobičnom slučaju za hrvatsko pravosuđe, žalba udruge Vigilare prihvaćena je i Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrdio je da postoji opravdana bojazan da je sutkinja pristrana – „zbog izražavanja subjektivnih stavova u pogledu prava homoseksualnih osoba, doduše u ulozi zamjenice ministra“ pravosuđa. Iako je Vrhovni sud RH u istom rješenju naveo da se spis može vrlo jednostavno odrediti nekom drugom sucu, posebno je neobičan razvoj događanja u kojem je spis dodijeljen sutkinji Jadranki Travaš.

Vigilare: Ovo je velika pobjeda za demokraciju, slobodu govora, izražavanja i vjeroispovijesti u Hrvatskoj

'U odluci je naglašeno da se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije (čl. 9.) diskriminacijom ne smatra djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve ili vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve koja homoseksualnost opisuje kao „čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“ (Katekizam KC 2357).

Sud je ustvrdio i da se radi o slobodi govora, izražavanja i kritike, kao temeljnih vrijednosti demokratskog društva te da su javno izrečeni stavovi Vigilare u okviru sustava vrijednosti koji kao udruga promiče: konzervativnih društvenih vrjednota i kulture života, što je sukladno vrijednostima njezina statuta, priznatim i ozakonjenim od strane države.

Kao vrlo značajno ističe se sudsko mišljenje da je stajalište (udruge Vigilare) prema kojem „tradicionalna i prirodna heteroseksualna bračna zajednica i obitelj imaju presuda doprinos za fizičko i psihičko zdravlje članova obitelji, a osobito djece,“ posve legalno i legitimno, priopćila je udruga Vigilare.

„Pobjeda na Županijskom sudu u Zagrebu danas nije samo pobjeda Vigilare, nego i, općenito, velika pobjeda za demokraciju, slobodu govora, izražavanja i vjeroispovijesti u Hrvatskoj. Sud je samo potvrdio ono što svi zdravorazumski znamo i što očekujemo u demokratskim društvima, to jest, da neki imaju drukčije mišljenje. Borit ćemo se kao lavovi za društvo temeljeno na kršćanskim vrjednotama jer su te vrjednote temelj zapadne civilizacije. Bez tih temelja, društvo i civilizacije prvo uđu u kaos, a onda se raspadnu i nestanu“, komentirao je presudu predsjednik udruge Vigilare dr. Vice Batarelo.

Sutkinja Jadranka Travaš poznata je javnosti budući da je 2011. godine presudila kako tadašnji izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić nije diskriminirao gay populaciju kada je rekao da „gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju“. Mamić je nakon te izjave dodao da je „želio objasniti da je nogomet grub šport te da ne može zamisliti da homoseksualac ide glavom na kopačku, ali da takve osobe vidi kao baletane, tekstopisce ili novinare“. Protiv takve presude sutkinje Travaš četiri organizacije civilnog društva podnijele su žalbu Vrhovnom sudu, koji 17. lipnja 2015. donosi odluku da je predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju svojim izjavama, te da mora objaviti javnu ispriku i zabranio mu je ponavljanje djela govora mržnje prema LGBT osobama.

„Bili smo jako zatečeni dodijeljivanjem spisa sutkinji Jadranki Travaš, budući da nam je ona već poznata po slučaju Mamić. Pravnici su nam objasnili da je vrlo neobično da se u Hrvatskoj sudac ili sutkinja proglase pristranim i isključe iz slučaja, pogotovo zbog stavova koji su zapravo u skladu sa ustavnim vrijednostima; ispada da je sutkinja Artuković Kunšt isključena iz slučaja jer je feministkinja i zato što podržava pravo LGBTIQ osoba da budu ravnopravne osobe u društvu. No kada saznate tko je nova osoba kojoj je dodijeljen slučaj, zapitate se što se tu točno događa i po kojem kriteriju se dodijeljuju slučajevi sucima i sutkinjama“ izjavio je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Danas je sutkinja Travaš presudila u ponovljenom slučaju, i utvrdila da udruga Vigilare nije diskriminirala pokretanjem peticije u kojoj je tvrdila da su dugine obitelji štetne za djecu, neprirodne i nastrane. U njezinoj presudi navodi, pojednostavljeno, kako iako izjave poput „kuhanja djece“ jesu diskriminacija udruga Vigilare je praktički izuzeta od hrvatskog Zakona o suzbijanju diskriminacije jer promiče nauk katoličke crkve, i čak u točki 30. presude sutkinja uzima i obzir i citira katekizam Katoličke crkve u kojem spominje kako je „homoseksualnost čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“.

Dalje, u točki 33. presude sutkinja Travaš navodi da su „istospolne zajednice novina u hrvatskom zakonodavstvu pa stoga nije moguće sa sigurnošću a niti sa znanstvenog stajališta procijeniti utjecaj na sve segmente društvenih odnosa“ i da stoga udruga Vigilare može izraziti mišljenje da je „podizanje djece u istospolnim zajednicama štetno“ – iako je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola na snazi od 2014. godine, s preko 400 sklopljenih životnih partnerstava do danas. Sutkinja nije uzela u obzir ni to da su čak i u Hrvatskoj provedena su istraživanja kojima je utvrđeno da podizanje djece u istospolnim zajednicama nema štetnih posljedica za samu djecu, a svjetska znanstvena zajednica o toj temi ima konsenzus već zadnjih 50 godina – za dobrobit djeteta bitna je stabilnost obitelji i briga prema djetetu, a ne seksualna orijentacija ili rodni identitet roditelja.

„Naravno da ćemo se žaliti na presudu, nevjerojatno je da u hrvatskom pravosuđu imamo slučaj gdje sutkinja citira katekizam Katoličke crkve. Cjelokupna presuda izgleda kao da ne živimo u Hrvatskoj, u kojoj Ustav jasno propisuje zajamčeno pravo svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, nego u zemlji gdje je religija iznad zakona, poput nekih zemalja gdje smo nedavno vidjeli što se događa kada religijski vođe zauzmu čelna mjesta u državi.“ dodaje Martinović.

„Svatko ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali sloboda govora ne znači slobodu od posljedica tog govora. LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji izložene su čestoj diskriminaciji, koja dovodi od toga da se na karnevalima spaljuju rainbow zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, do toga da su nedavno huligani u Zagrebu pokušali spaliti i stvarnu gej osobu. Pouzdajemo se u hrvatsko pravosuđe da će nas zaštiti temeljem Ustava i Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne da će se događati ovakvi slučajevi gdje sutkinja kojoj je već srušen slučaj o govoru mržnje prema LGBTIQ osobama opet sudi u sličnom postupku i onda donese ovakvu presudu. Jučer sudovi donose odluku da se mediji cenzuriraju, danas donose odluku da katekizam Katoličke crkve ima prednost pred Ustavom i zakonima, što nas čeka sutra?“, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.