STRUČNJACI IZNENAĐENI

Jedna od najgorih sezona gripe do sada: Virus je mutirao

30.01.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Ovih je dana u Splitu od gripe preminula sedmogodišnja djevojčica, čime se neslužbeni broj mrtvih popeo na 11. Iako ovaj broj ne odudara od prosjeka, sezona gripe 2016./2017. po mnogočemu je gora od prethodnih. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za tportal upozorava: Iduća sezona bit će još gora

Draženović navodi tri faktora zbog kojih je ova sezona gripe mnogo intenzivnija no ranije. Prvi nema veze s gripom, a riječ je o ledenom valu što je dodatno ugrozio populaciju koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti jer hladnoća dovodi do sužavanja krvnih žila. Tu pada u vodu zabluda da hladnoća ne pogoduje širenju virusnih bolesti. 'Možda bakterijama hladnoća ne paše, no virusima da. Pa mi ih čuvamo na -70 stupnjeva', naglašava.

Drugi razlog zbog kojeg je ova sezona gora od prethodnih činjenica je da se usred sezone pojavio novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, dok je sezona počela sojem H3 Hong Kong. 'On se sada pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa 2009. godine. I on oslabljuje naš drugi važan sustav, a to je onaj respiratorni', pojašnjava Draženović za tportal. 

Treći faktor je činjenica da je procijepljenost protiv gripe pala za čak 70 posto, upozorava ovaj stručnjak. Zašto? Niz je antivakcinalnih kampanja, objava neprovjerenih informacija i sličnog. 'Većina populacije je nezaštićena i 94 posto građana nije cijepljeno', upozorava.

Unatoč tome, broj umrlih i oboljelih za sada je unutar prosjeka. Do sada je 30-ak tisuća oboljelih, pretprošle godine ih je bilo 80 tisuća, a prošle 20 tisuća. Draženović pojašnjava da se sezona gripe obično proteže od Božića do Uskrsa, no ova sezona je počela čak mjesec dana ranije, što znači da će i dulje trajati. Pojedine slučajeve epidemiolozi znaju zabilježiti i do ljeta. 

Na pitanje o broju umrlih od gripe naš sugovornik odgovara s rezervom. Naime, ne postoji suglasje liječnika o tome kada se neka smrt proglašava izravnom posljedicom gripe. 'Ako imaš kroničnu astmu, pogodi te gripa i umreš, ja sam za to da se evidentira da si umro od gripe jer bi s astmom živio još 20 godina. No ne misle sve kolege tako', kaže. 

Tako su službeni podaci za ovu sezonu tek jedna preminula osoba jer prijave kasne. 'Mrtvozornici imaju mjesec dana da dostave nalaz', kaže Draženović.

Ipak, postoje i dobre vijesti. Blage su naznake da je sezona pri kraju, a uz to se najavljuje zatopljenje. 'Ovo neka nam bude pouka jer sljedeća sezona bi mogla biti intenzivnija s ovim sojem gripe. Ljudi se moraju bolje zaštititi', zaključuje Draženović.