MUMIJA NA CRVENOM TRGU

Jedinorusi hoće zakopati Lenjina – komunisti ne daju

21.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Vođa proletera svih zemalja i prvog komunističkog prevrata u povijesti, Vladimir Iljič Lenjin, umro je na današnji dan prije 83 godine. Nikada nije pokopan: njegovo mumificirano tijelo i danas je izloženo u mauzoleju na Crvenom trgu i dostupno je pogledima posjetitelja svakog dana od 10 do 13 sati

Parlamentarni zastupnici vladajuće Ujedinjene Rusije pokreću novu inicijativu da se Lenjina konačno pokopa. U ruskoj javnosti takvi pokušaji izazivaju morbidnu i na trenutke farsičnu kavgu, jer dok se za jedne tu radi o aveti i perverzijama, za vođe Komunističke partije i njihove bliskomišljenike Lenjinov leš u staklenom sarkofagu predstavlja svojevrsnu relikviju i povijesni spomenik. Za treće to je nezanemariva turistička atrakcija. Za četvrte (a takvih također ne fali), u njihovoj Rusiji, i životu općenito, postoji mnogo važnijih i zanimljivijih stvari.

'Na Crvenom trgu imamo nekakvo čudno nekrofilsko-pogansko predstavništvo', izjavio je ovih dana zastupnik Vladimir Medinskij, a zatim su ga podržali drugi članovi Ujedinjene Rusije. Lenjinovu mumiju Medinskij naziva 'centralnom figurom nekropolisa u srcu naše zemlje'.

'Mnoge vrijeđaju rock koncerti koji se održavaju pod Katedralom Vasilija Blaženog. No osvijestimo dvostruko svetogrđe: koncerti se održavaju na teritoriju groblja. To je već neki sotonizam', zaključuje Medinskij, inače bivši komsomolac.

Zastupnik Robert Šlegelj drži da je 'druga Lenjina odavno trebalo sahraniti' te da 'malo tko još pamti zašto ta mumija leži u centru ruske države'.

Vođa komunista Genadij Zjuganov odgovara im da je vladajuća stranka uspješna jedino u 'rušenju spomenika, preimenovanju ulica i raskapanju grobova'.

Izvana sazdan od crvenog mramora, Lenjinov mauzolej djeluje fascinantno moderno (kao da je star 10-ak godina). Istovremeno je prilično suptilno uklopljen u srednjovjekovno-caristički kontekst Crvenog trga. To i ne čudi s obzirom da su zdanje odnosno sarkofag projektirali velikani sovjetske avangarde Aleksej Šusev i Konstantin Meljnikov

Komunistička moda: mumije diktatora od Moskve do Hanoija

Lenjinovo tijelo prvotno je balzamirano kako bi se stotine tisuća Sovjeta mogle oprostiti s vođom revolucije. Kasnije, tvrde kritičari, pokušalo ga se iskoristiti kao neki religijski surogat za formalno ateističku ideologiju komunizma. Danas održavanje mumije iziskuje stalno vlaženje Lenjinovih ostataka i svakodnevne injekcije kemikalija čiji se sastav u sovjetsko doba tajio, a koje štite tijelo od raspadanja. No to nije sve: truplo se svakih godinu i pol vadi iz sarkofaga i podvrgava specijalnoj kemijskoj kupki. Fraza 'ovdje počiva' definitivno, dakle, ne bi priličila grobnici Vladimira Iljiča.

Zanimljivo, fora s mumifikacijom i mauzolejima svidjela se komunističkim režimima na Dalekom istoku, pa su bjelosvjetskim pogledima danas dostupne mumije Mao Ce Tunga u Kini i Ho Ši Mina u Vijetnamu.

Za Lenjinovu sahranu se danas zalaže i zadnji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, a slično je govorio i prvi predsjednik samostalne Rusije Boris Jeljcin, koji je predlagao da se o tom pitanju raspiše referendum. Prema centru VCIOM, oko 40 posto ispitanih proteklih je godina smatralo neprirodnim da Lenjin bude izložen na Crvenom trgu, ali oko 37 posto ne vidi u tome ništa loše s obzirom da se radi o turističkoj atrakciji.

Gazeta.ru piše da Ujedinjena Rusija ipak ne namjerava priskrbiti sebi nove prosvjede dirajući u mrtvog Lenjina, premještaj vođe revolucije izgledan je tek kad 'sasvim iščezne naraštaj kojem je važno da Vladmir Iljič leži u mauzoleju'.