Jedan Porin bio je dovoljan da shvatim da me mainstream ne zanima!

Jedan Porin bio je dovoljan da shvatim da me mainstream ne zanima!

25.04.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Homeboy prema mnogima je nadolazeća zvijezda house glazbe iz Hrvatske. Uvijek svira live, za nastupe mu je dovoljan laptop prištekan na syntheve, ritam mašine i efekte. Njegovi setovi najčešće su opisani kao eklektično putovanje kroz svijet elektronske plesne glazbe.

plesne glazbe. Upoznajte Marka Pelaića aka Homeboy-a i doznajte gdje vas čeka najbolja zabava u Zagrebu ovoga vikenda.

MK: U glazbenom miljeu poznatiji si pod imenom Homeboy. Znači li to da si kućni tip (papučar možda)?

Homeboy: Pa preko tjedna sam sigurno papučar jer sam većinu vremena doma gdje mi je i studio. To ima svoje dobre i loše strane. Dobra strana je sigurno da ujutro mogu uz kavu, u pidžami počet radit, bez nekog stresa. Loša strana toga je da nemam osjećaj da pri odlasku u studio idem 'na posao', pa se nekad znam previše opustiti.

MK: Upoznala sam te prije iohoho godina. Oboje smo bili relativno novi u Ziđibiju. Tada si bio DJ, danas si glazbeni producent. Znači li to da radiš i za druge ili samo za sebe? Što se promijenilo u tvojem životu unatrag par godina? Vidim nižeš uspjehe. Naime, britanski časopis DJ Mag proglasio te najboljom glazbenom etiketom 2012.

Homeboy: Da, 2012. izdao za etiketu Hypercolour koju je DJ Mag proglasio najboljom britanskom etiketom te godine. Što se tiče toga radim li produkciju za nekog moram reći da u zadnje vrijeme nemam previše posla s drugima, osim ako se radi o nekakvim kolaboracijama s prijateljima, tako sam s Pytzekom napravio seriju remixa. Produkcija drugih me i dalje zanima u nekom obliku, ali zasad se nije stvorila nekakva prilika takve suradnje koja bi me privukla. Pogotovo mi se više ne surađuje s takozvanim hrvatskim mainstreamom, jedan odlazak na Porin mi je bio dovoljno da to uvidim. Znatna promjena u mom životu je ta da sam se zadnjih par mjeseci skoro isključivo fokusirao na svoj rad i glazbu što je evo dovelo i do vidljivih rezultata. To me jako raduje!

photo: Darko Vaupotić

MK: Svi tvoji setovi koje sam imala priliku čuti su izrazito plesni. Ima tu svega nečega; housea, techna, disca. Što je najviše utjecalo na tvoje stvaranje?

Homeboy: Prije svega sam izlazak u diskoteke, a drugo je sigurno intenzivno i rekao bih fanatično slušanje glazbe kod kuće. Tu pričam o svim mogućim stilovima. Nekad znam ljudima biti čak i naporan jer nije baš svatko takav fanatik da može slušati Toto i Fleetwood Mac satima :). Mislim da i susjedi nekad pomisle da nije nešto u redu sa mnom nakon što sam, ekstremno glasno, preslušavao pola diskografije od Sun Ra.

MK: Briješ na syntheve, ritam mašine i efekte jer ustvari sviraš live. Gdje stashiraš sve te silne instrumente?

Homeboy: Imam jednu sobu u stanu gdje je sve posloženo. U kriznim situacijama se to zna proširiti i na hodnik.



MK:
Često putuješ. Kako vani doživljavaju hrvatsku elektronsku scenu?

Homeboy: Nije da sam svaki vikend na nekom putu, ali po onome što sam vidio i čuo čini mi se da su ju zadnjih par godina počeli malo doživljavati pogotovo zahvaljujući mnogobrojnim festivalima ljeti na obali. Što se tiče same scene u smislu glazbenika i DJ-a se uglavnom nameću uvijek ista imena i to s dobrim razlogom, pričam ovdje o Iliji Rudmanu i Petru Dundovu i u zadnje vrijeme sigurno i Bureku. To je ono što ja čujem. Ima sigurno i neke druge ekipe koja se uspjela probiti izvan hrvatskih granica, ali to su neke druge scene s kojima nisam u tolikom dodiru.

MK: Nedavno si napravio izvrsnu promociju sebe i Zagreba na online izdanju svjetski poznatog časopisa i-D. Kakve su reakcije?

Homeboy: Pa zasad dobre, pogotovo od strane publike, proširio sam sigurno krug fanova tim člankom. Čudno je da mi se iz Hrvatske recimo nitko nije javio po tom pitanju. Ne znam zašto je to tako?

photo: Damian Nenadić

Škicnite članak na online izdanju svjetski poznatog časopisa i-D za koji je Marko pripremio ekskluzivni remix i kroz nekoliko fotografija prezentirao Zagreb kakav svi volimo.


MK: Ovog vikenda u Zagrebu nas čeka prava plesna poslastica. O čemu je riječ?

Homeboy: Riječ je o prvom 'House Is OK' partiju u Zagrebu. Nakon uspješnog partija kojeg smo u prosincu radili u Frankfurtu ovog puta smo se odlučili za Zagreb. Svrha svega je promocija i proslava druge ploče na labelu, radi se o 'We Make Music Vol. 2' kompilaciji. Ploča ide u ponedjeljak u prodaju. Dolazi nam i gost iz Frankfurta; sjajni The Citizen's Band. O njemu je dovoljno reći da je iz Robert Johnson ekipe, mog najdražeg kluba na svijetu i da me jako veseli što ćemo dašak te atmosfere imati u petak u Sirupu. Osim njega mi dolazi i partner s etikete Oliver Achatz. Strastven kolekcionar i izvrstan glazbenik. On će nas zagrijati i lagano, da ne kažem 'smooth', uvesti u cijelu večer. Tako da se isplati već malo ranije doći u Sirup

Ovaj vikend u Zagrebu zvuči obećavajuće. U petak navečer plesnjak na 'House is OK' u Sirupu , a kad se fino zbudite ne zaboravite na cjelodnevno druženje na BAZAARU pred Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu.