POGINULO VIŠE OD 900 LJUDI

Jedan od najkrvavijih mjeseci u Iraku

01.06.2014 u 20:58

Bionic
Reading

Više od 900 ljudi je poginulo u svibnju nasilju u Iraku, objavili su u nedjelju Ujedinjeni narodi i vlasti u Bagdadu

Podaci koje su odvojeno prikupili Ujedinjeni narodi i iračka ministarstva obrane, unutaranjih poslova i zdravstva donose različite bilanse kojima je zajednički zaključak da je nasilje u svibnju gotovo doseglo razinu iz 2008. kada je zemlja tek izašla iz krvavog vjerskog sukoba, nakon američke invazije 2003.


Prema UN-ovoj misiji u Iraku, najmanje 799 Iračana je ubijeno u terorističkim napadima, a drugih 195 nakon vojnih operacija u zapadnoj pokrajini Al Anbar.

Iračka ministarstva navode da je poginulo 938 ljudi, od kojih 804 civila i 1.463 je ranjeno tijekom svibnja nakon parlamentarnih izbora 30. travnja.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda u Iraku Nikolaj Mladenov je rekao da 'žali zbog razine nasilja koje i dalje pogađa zemlju'. On je dodao da potiče političke čelnike da brzo formiraju vladu i da se koncentriraju na konkretno rješenje stanja u pokrajini al-Anbar.

Na parlamentarnim izborima je pobijedila koalicija šijitskog premijera Nurija al-Malikija, ali definitivni rezultati još nisu poznati.