UPETLJAN I BANDIĆ

Je li vlast na odlasku htjela 'prebiti' podršku Srba trampom nekretnina?

21.01.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dostavila je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) krajem studenog prošle godine popis nekretnina koje želi kao nadoknadu za oduzeto Kino Zagreb (1540 m2) na Cvjetnom trgu u Zagrebu. SPC je zatražio 15 poslovnih prostora u samom središtu Zagreba (Gajeva, Bogovićeva, Petrićeva, Ilica, Teslina) ukupne površine gotovo 1400 m2 te zemljišta u Dvoru na Uni, Rovinju, Varaždinu, Sesvetama i Zmajevcu, u kojem je zatražena i šuma. Veličina zatraženog zemljišta i šume iznosi oko 180.000 m2. Kako je u cijelu priču upetljan i Grad Zagreb, on je pak bio voljan dati na raspolaganje državi nekretninu od 715 m2 na prvom katu zgrade u Frankopanskoj ulici, u kojoj se trenutno nalazi dio Ministarstva financija

Zgradom sagrađenom 1931. sve do kraja Drugog svjetskog rata raspolagao je SPC, nakon čega crkvena imovina biva nacionalizirana, otvara se kino, a imovinom upravljaju Kinematografi Zagreb. Iako je SPC imao obećanje Grada Zagreba da će imati pravo prvokupa, 2007. u priču uskače poduzetnik Tomislav Horvatinčić i kupuje zgradu od Grada te unatoč prosvjedima građana gradi Centar Cvjetni. Stvar završava na sudu, ali 2011. SPC i Horvatinčić pronalaze zajednički jezik i međusobne tužbe bivaju povučene.

Skupština Grada Zagreba u prosincu 2013. donosi zaključak prema kojem izražava spremnost sudjelovati u nagodbi na način da se odrekne nekretnine u Frankopanskoj.

Premda se slučaj naknade za oduzetu imovinu SPC-a povlači godinama - dopisi putuju u DUUDI, CERP, Državno odvjetništvo, Grad Zagreb, Skupštinu Grada, a sastajalo se tijekom 2014. i Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, stvar se zahuktala tek ove godine.

Izvori tportala kažu kako je mogući razlog za to bila želja vladajuće garniture da na taj način osigura potporu Srpske demokratske samostalne stranke (SDSS) na izborima za slučaj da bitka za vlast bude neizvjesna.

Je li riječ o namjeri da se pomoću nekretnina za SPC kupi politička naklonost SDSS-a ili je tek puka koincidencija to da je SPC uputio DUUDI-ju popis nekretnina krajem studenog, kada se nakon izbora još nije znalo kome će seprikloniti Most, može se nagađati.

Zanimljivo je da se nekako u isto vrijeme, kada je DUUDI-ju poslao popis nekretnina, SPC obratio i Bandiću s pitanjem kada će krenuti u realizaciju zaključka iz 2013., a polovicom prosinca dobili su diplomatski odgovor u kojem on izražava spremnost da se stvar s gradske strane prebije nekretninom u Frankopanskoj. No Skupština Grada na sjednici u prosincu nije odlučivala o tome.

Prije nego što je Bandić odgovorio SPC-u, a nakon što su oni poslali popis DUUDI-ju, SDSS je 7. prosinca odlučio dati potporu koaliciji Hrvatska raste.

Mladen Pejnović, prvi čovjek DUUDI-ja, za tportal je kazao kako nema govora o tome da se pokušalo politički trgovati niti da je na njega vršen pritisak iz SDP-a da ubrza proces rješavanja pitanja nagodbe sa SPC-om.

'SPC još ništa nije dobio. Ono što su poslali lista je želja. Najprije treba napraviti procjenu nekretnina za koje su pokazali interes pa se onda može dalje razgovarati. Uostalom, ni Skupština Grada Zagreba nije donijela odluku o tome da se nekretnina u Frankopanskoj prepiše na RH. Sve to je u procesu i nije bilo nikakve trgovine, a što će i kad će dobiti SPC, odlučit će moj nasljednik. Da se od mene tražilo nešto takvo, ne bih to napravio ni da mi mrtvi otac to naredi. Za sve postoji procedura', kazao je Pejnović, svjestan činjenice da će nakon smjene vlasti doći do promjene i na njegovoj poziciji.

Želeći doznati kako na sve gledaju u SPC-u i hoće li inzistirati na nekretninama koje su tražili, pokušali smo kontaktirati s arhijerejskim namjesnikom, protojerejom stavroforom Duškom Spasojevićem, ali na naše telefonske i upite e-poštom nije odgovarao.