ANALITIČARI ZA TPORTAL

Je li stvarno pukla ljubav između Stiera i Plenkovića?

17.05.2017 u 12:13

Bionic
Reading

Prvi medijski istup šefa diplomacije Davora Ive Stiera od raskida koalicije HDZ-a i Mosta, kojim je možebitno stao na žulj premijeru i stranačkom šefu Andreju Plenkoviću, podigao je dosta bure među promatračima političkih zbivanja u Hrvatskoj. Stier je izrazio žaljenje zbog raskida koalicije s Mostom i obznanio kako se on od početka zalagao za nove parlamentarne izbore, no ostalo je nejasno koja je svrha takvog njegova medijskog istupa. Zanimljive opservacije novonastale situacije za tportal iznose politički analitičari Boško Picula i Pero Maldini

Je li Stier, koji je ujedno politički tajnik HDZ-a, uistinu oprao svog dugogodišnjeg prijatelja Plenkovića zbog sukoba u stavovima ili je njegova izjava dogovorena s premijerom, koji ne smije priznati da ne može osigurati saborsku većinu i stabilnu Vladu, pa izbore kao jedino preostalo rješenje sad umjesto njega najavljuje Stier? Što govori tajming Stierove izjave, tempirane neposredno uoči lokalnih izbora?

Politički analitičar dr. sc. Boško Picula ne smatra da je riječ o dogovoru, ali ni o raskolu između Stiera i Plenkovića. Premijeru je svakako u interesu osigurati što stabilniju većinu u Saboru, pa u ovom trenutku on ipak ne bi riskirao s parlamentarnim izborima, tim više što se za nekoliko dana održavaju lokalni izbori koji mogu donijeti dramatičnije promjene u hrvatskom političkom miljeu.

Zašto se onda javlja Stier? 

'Potpuno je razumljivo da u samoj Vladi, koja je neposredno osjetila posljedice ove političke krize, postoje dužnosnici koji su svjesni da bilo kakva destabilizacija, makar i u naznakama, šteti pozicijama Vlade. Mislim da je to Stier rekao krajnje diplomatski, ali ipak s jasnim političkim stavom', kaže Picula.

Komentirajući Stierove političke ambicije u odnosu na Plenkovića, kaže da da je riječ o drukčijem tipu političara. Vidljivo je to u i aktualnoj situaciji, u kojoj Plenković ostaje pragmatičan, a Stier ideolog.

'Tako su se razlikovali i tijekom svojih mandata u Europskom parlamentu. Mislim da nikad nisu pokazivali sličan tip ambicije i da funkcioniraju upravo zato što su komplementarni. Bilo bi stvarno iznenađujuće da ova situacija dovede do većeg razmimoilaženja između njih', rezonira Picula, dodajući da je Stier svjestan da ulogu prvog čovjeka Vlade i stranke mora odigrati Plenković i da će biti onako kako on odluči.

Plenković međutim nikad nije ni rekao da ne želi izbore, dapače spominjao ih je kao opciju? 'Ne samo Plenković, nego tko god da se bavi politikom, ne smije reći da je protiv izbora jer to znači da ne vjeruje da će na njima dobro proći i unaprijed stvara gubitničku poziciju', objašnjava analitičar.  

Ipak, ankete govore u prilog HDZ-u. Ima li Plenković razloga za strah od poraza na izvanrednim parlamentarnim izborima?

'Čujte, posljednja dva puta doživjeli smo iznenađenja. Godine 2015. svi su očekivali uvjerljivu pobjedu HDZ-ove koalicije pa se to nije dogodilo, potom su 2016. svi očekivali da će nakon sloma Vlade SDP manje-više glatko pobijediti – nije se ni to dogodilo. A da ne govorim kakvo je iznenađenje Most. Prema tome, svi su izbori uvijek situacija s velikom dozom neizvjesnosti', konstatira Picula.

Što je Stier htio postići ovakvim istupom netom uoči izbora, umjesto da je sačekao rezultate? 'Bolje je to reći prije, tako da birači i podržavatelji jednostavno imaju sve opcije. To govori da je HDZ ipak stranka s različitim mišljenjima, a i to može pripomoći da se dobije koji glas više', zaključuje Picula.

Politički analitičar prof. dr. sc.  Pero Maldini smatra da ovakav Stierov istup u odnosu na Andreja Plenkovića nije neočekivan.

'Unatoč pripadnosti istoj orijentaciji desnog centra, njihova politička provenijencija ipak je ponešto različita. Dok Stier potječe iz imigrantske, prilično zatvorene sredine, s ponešto drukčijim razumijevanjem hrvatskog identiteta, Plenković je politički socijaliziran u hrvatskom društvu, ima iskustvo življenja političkih promjena i posljedično šire gleda na pitanja nacionalne politike, osobito HDZ-a kao inkluzivne stranke. Ipak, obojica su demokrati i toleriraju međusobne razlike na način da one ne bi trebale biti razlogom dubljih rascjepa kad su u pitanju neslaganja oko nekih dnevnopolitičkih i više taktičkih nego ideoloških pitanja, poglavito kad je riječ o politici kao vještini mogućeg, gdje je Plenković otvoreniji i fleksibilniji.'

'Sada, osobito u pogledu koalicije s Mostom i moguća preslagivanja, to je došlo do izražaja, jer je Stier s Mostom vidio priliku, a Plenkoviću je ta koalicija bila opterećenje, poglavito zbog Mostovih sve većih i gotovo nepodnošljivih zahtjeva', kaže Maldini, ističući da je ovo unutarstranačka priča koja na određeni način, ukoliko ne eskalira, može čak i kohezivno djelovati i spriječiti daljnja razdvajanja, naročito sad, uoči lokalnih izbora, jer, eto, javno se priznaje da u stranci koegzistiraju i različitosti.

Činjenica da se Plenković nije odmah odlučio na parlamentarne izbore, što su mu predlagali unutar stranke, ima logike utoliko što bi HDZ možda bio gledan kao vinovnik još jednih izbora, koji građanima već 'izlaze na nos', pa se preslagivanje Vlade moglo činiti kao manja šteta.

'U ovom trenutku teško je reći koja bi od opcija bila bolja pred lokalne izbore, međutim da će prijevremenih izbora biti, prije ili kasnije, to je prilično izvjesno. Ipak, trenutno se čini da će preslagivanje donijeti veću štetu, s obzirom na prirodu preslagivanja, a to je politička trgovina. Sad je gotovo. Kocka je bačena i kotrlja se, vidjet ćemo kako će to završiti', kaže Maldini.

Ključni lokalni izbori

Po njegovu sudu, Plenković nije uzdrman Stierovom izjavom, iako je sasvim sigurno ponešto 'izgubio na dionicama' zbog etikete trgovca. 'Ključni će biti rezultati lokalnih izbora, ne samo za njega, nego i za predsjednika SDP-a te HSS-a, jer nitko od njih nema jednoznačnu podršku i homogenu stranačku situaciju', upozorava Maldini. 

Podsjeća da, kao što ni Plenković nije omiljen desnom krilu HDZ-a, ni Stier nije puno omiljeniji. 'Možda je Stier ponešto tradicionalniji, ali njegovo desničarenje je u uljuđenim gabaritima i sasvim u okviru demokratskih standarda, dok desni radikalizam koji iskazuje tzv. HDZ-ovo desno krilo nipošto nije demokratski jer je isključiv i netolerantan. Stier nije Plenkovićev konkurent niti netko tko bi mu naštetio, dapače dosad je njihov odnos bio suradnički. Od ovoga ne bi trebalo biti štete, osim ako se razmimoilaženje ne bi pretvorilo u otvoreni sukob, za što u ovom trenutku, čini se, nema osnove', zaključuje Maldini.