naivni pacifist

Je li papa Franjo preblag prema Rusiji? Čini se da se s Putinom i Katoličkom crkvom povijest ponavlja

23.06.2022 u 07:10

Bionic
Reading

"Molim vas, nemojte koristiti pšenicu, osnovnu hranu, kao ratno oružje!", nedavno je rekao papa Franjo, papa kojeg se odjednom sumnjiči da simpatizira Ruse.

Njegovu karikaturu, u kojoj umjesto križa oko vrata nosi slovo Z, masovno na mrežama dijele Ukrajinci, ljuti na papu. Jer, Franjo je svojim nedavnim izjavama stvorio konfuziju. NATO laje na vratima Rusije, kaže da nema tu dobra i zla, kaže da Ukrajinu ne treba naoružavati.

Progresivan, otvoreni papa, modernizirao je katoličku crkvu, ne smetaju mu gejevi, stalno upozorava na klimatske promjene, obračunava se sa svećenicima pedofilima žešće nego itko prije njega, prihvaća sirijske izbjeglice, piše knjige, slikovnice, o njemu se pišu knjige i slikovnice, snimaju dokumentarci.

Ali sveopće oduševljenje Franjom, naglo je stalo nakon dva nedavna intervjua, navodi RTL, u kojima je rekao: da nije siguran da je naoružavanje Ukrajine ispravan put.

Papa koji nosi Z simbol ruske vojske, tu karikaturu masovno dijele Ukrajinci na društvenim mrežama, a Poljaci, najveći europski proukrajinski katolici, ne mogu vjerovati da papa koristi iste fraze i opravdanja za rat kao i Putin.

"Papa je naivni pacifist. Ne razumije tko je s druge strane u Moskvi", tvrdi poljski svećenik Pawel Guzynski.

Međutim, papa redovno hvali hrabrost Ukrajinaca, osuđuje inftantilni, brutalni, destruktivni rat. Poziva na mir, zahtijeva da se žito ne koristi kao oružje.

  • +10
Papa Franjo se susreo sa suprugama boraca iz Azovstala Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

S Putinom i katoličkom crkvom povijest se ponavlja, piše Politico. Jer crkva je s Mussolinijem 1929 potpisala Lateranske ugovore, a kasnije je Vatikan imao i Ostpolitik prema Sovjetskom savezu, nije se osuđivao progon kršćana iza željezne zavjese.

"Ali isto tako papa kao i svi njegovi prethodnici pokušava tako tapkati u mraku, dakle, pokušava pronaći najbolji način, dakle ova izjava sa naoružanjem je prilično nespretna, ali ne treba sumnjati u dobre namjere Vatikana", objašnjava doktor pastoralne teologije i socijalne etike Dalibor Milas.

"Mislim da papa Franjo ovdje pokušava biti na strani dobra, a imati razumijevanja za zlo i nisam siguran da će takvo stajalište dati ikakvih pozitivnih rezultata", ističe komunikacijski stručnjak Mate Mijić.

Drugim riječima, ako nisi naš, njihov si. Teško je izbjeći takvu paradigmu dok padaju bombe, objasnio je za Direkt RTL-a splitski franjevac Ante Vučković:

"U pozadini je da papa nije imenovao Rusiju kao agresora, nije upotrijebio riječ žrtva za Ukrajinu, a meni se čini iz naše hrvatske perspektive da je za žrtvu to iznimno važno da se kaže da je ona žrtva".

U travnju kad je krenuo val posjeta podrške Kijevu, Papa je novinarima rekao da i on o razmišlja posjetiti Zelenskog, ali zadnje vrijeme, Papin posjet se ne spominje.