TUČNJAVA S BIVŠOM ŽENOM

Je li obiteljsko nasilje utjecalo da Shanahan ne postane ministar obrane SAD-a?

18.06.2019 u 21:49

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan neće postati predvodnik američkih oružanih snaga, objavio je u utorak predsjednik Donald Trump i stvorio neizvjesnost oko vodstva u Pentagonu u trenutku rastućih napetosti s Iranom

Odluka je donesena nakon napisa o nasilju u Shanahanovoj obitelji od prije devet godina.

The Washington Post objavio je da je njegov sin udario svoju majku, a njegovu bivšu ženu bejzbolskom palicom i ostavio ju onesviještenu u krvi, dok je USA Today objavio kako su i Shanahan i njegova bivša žena udarili jedno drugo. Navodni incidenti obiteljskog nasilja pojavili su se nakon što ga je FBI provjeravao uoči saslušanja u Senatu.

Trump je rekao da će novi vršitelj dužnosti ministra obrane postati tajnik kopnene vojske Mark Esper. Esper je cijenjen u Pentagonu i smatrao se vodećim kandidatom za posao u slučaju nepotvrđivanja Shanahana.

Do odluke je došlo zbog Shanahanove želje da provodi više vremena sa svojom obitelji, rekao je Trump i dodao da će se zbog toga produljiti ionako najduži period bez potvrđenog ministra obrane. Shanahan je najduže u američkoj povijesti bio samo vršitelj dužnosti ministra obrane, navode iz Pentagona.

Kritičari su se već pitali je li Shanahan, bez potvrde Senata, imao moć suprotstaviti se Trumpu u slučaju različitih mišljenja o vojnoj strategiji, s obzirom da se njegova kandidatura mogla povući u bilo kojem trenutku.

Bivši izvršni direktor Boeinga nije imao iskustva o pitanjima nacionalne sigurnosti nakon što ga je tadašnji ministar obrane Jim Mattis postavio za zamjenika.

Shanahan je postao vršitelj dužnosti nakon što je Mattis odstupio krajem 2018. zbog političkih neslaganja s Trumpom.