inače nema f-35

SAD dao rok Turskoj do kraja srpnja da odustane od kupnje S-400

07.06.2019 u 21:24

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan pismom je upozorio Tursku kako će ta zemlja ostati bez mogućnosti nabave suvremenih borbenih zrakoplova F-35 ukoliko do kraja srpnja ne odustane od najavljene kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400.

Reuters je u petak objavio kako je "imao uvid" u to pismo kojim su potvrđene ranije neslužbene najave da će se Turska suočiti s ograničenjima u pristupu američkoj vojnoj tehnologiji ukoliko se odluči ignorirati upozorenja da kao članica NATO-a ne bi trebala nabavljati rusku vojnu tehnologiju.

Američka je procjena kako bi kupnja sustava S-400 predstavljala prijetnju za njihove borbene zrakoplove F-35 pa je Washington turskoj strani stavio do znanja kako ne može imati oboje.

Turske su vlasti ranije najavile planove za kupnju 100 zrakoplova F-35 vrijednih 9 milijardi dolara. Pismo prvog čovjeka Pentagona Shanahana izrijekom navodi kako "neće biti nove obuke (pilota)" za upravljanje zrakoplovima F-35 a ta bi odluka trebala stupiti na snagu potkraj srpnja. Prema navodima iz pisma, ove je godine bila planirana obuka na tim letjelicama za 34 turska pilota.

"Te obuke neće biti jer smo odlučili suspendirati Tursku iz programa", stoji u dodatku pismu pod naslovom "Isključenje Turske iz sudjelovanja u programu F-35".

Shanahan je pojasnio turskoj strani kako će u postojećim okolnostima dovršetak obuke biti omogućen za pilote koji su je već započeli a istodobno je naveo kako Turska "još ima priliku promijeniti stajalište" o nabavi sustava S-400.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je rekao kako ne dolazi u obzir da se Turska povuče iz sporazuma s Rusima o kupnji S-400 protuzračnog i protubalističkog sustava obrane.

Kazao je kako je ruska ponuda bolja od one koje su njegovoj zemlji ponudile Sjedinjene Države koje bi željele da Turska kupi njihov sustav protuzračne obrane Patriot. "Ne dolazi u obzir da napravimo korak unatrag", kazao je Erdogan komentirajući upozorenja iz Washingtona.