KATASTROFA NA jugu europe

Je li i u Hrvatskoj moguć biblijski požar kao u Grčkoj? 'Naši gasitelji prvi put vide takvo nešto'

24.07.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Hrvatski kanader koji je poslan na ispomoć u gašenju golemih požara u Grčkoj do daljnjega ostaje ondje, s posadom koja će odraditi zakonom propisan rok i sve dozvoljene smjene, rekao je za tportal glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Prema riječima pilota s kojima komunicira na dnevnoj bazi, kaže, stanje u Grčkoj može se opisati kao iznimno teško. 'Oni sami ne sjećaju se da su ikada vidjeli takvo nešto', kaže nam Tucaković.

Više desetaka tisuća ljudi evakuirano je s grčkih otoka Rodosa i Krfa zbog požara koji ondje bjesne danima, potaknutih ekstremnim vrućinama i snažnim vjetrovima. Situacija je podsjetila na katastrofalan 'splitski požar' prije šest godina, kada je vatra doslovno prodrla u drugi najveći hrvatski grad koji su, uz evidentan manjak koordinacije svih službi, zapravo spasili građani.

Nakon toga izmijenjen je kompletan koncept vatrogastva u Hrvatskoj - uvedeni su jasna hijerarhija i lanac zapovijedanja, izmijenjeni su zakoni te je nabavljena značajna količina opreme za vatrogasne postrojbe. Tucaković, koji se na mjestu glavnog vatrogasnog zapovjednika nalazi već dvanaest godina, za tportal kaže da se požari i dalje mogu događati, pa tako i oni slični grčkima - konfiguracija tla, vegetacija i vremenski uvjeti znaju biti vrlo slični, osobito u Dalmaciji - ali nije vjerojatno da bi mogli poprimiti tolike razmjere.

  • +17
Požar na Rodosu Izvor: Profimedia / Autor: Damianidis Eleftherios / AFP / Profimedia

Kao glavni argument navodi organizaciju.

'Imamo uspostavljen novi sustav, novu taktiku gašenja, novi zakon, novi pristup opremanju i jasnu hijerarhiju, brzu reakciju na svaku dojavu. No logično je da se i dalje mogu dogoditi požari poput lanjskog u Zatonu ili ovogodišnjeg u Grebaštici, jer uvjeti za njih gotovo su se idealno poklopili. Sustav je dobar, ali još uvijek imamo dosta posla oko prevencije požara', kaže Tucaković.

Posebno se to odnosi na protupožarne puteve i prosjeke.

'Prošle godine županijski vatrogasni zapovjednici iz sedam priobalnih županija dobili su zadatak dostaviti konkretan popis zahvata koje treba provesti i došli smo do brojke od 602 kilometra puteva i prosjeka koje treba probiti ili očistiti. Na temelju toga izrađen je akcijski plan i do ove godine probijeno je ili očišćeno stotinu kilometara', dodaje glavni vatrogasni zapovjednik.

  • +32
Apokaliptične scene dan nakon velikog požara kod Grebaštice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Upravo nedavno na području Istre, Primorsko-goranske županije i Like postavljeno je dvadeset kamera novog sustava za rano otkrivanje vatre, umreženog s Državnim hidrometeorološkim zavodom i sposobnog za predikciju progresivnog širenja požara. Akcijski plan se provodi, a sada nastavljamo s novim protupožarnim putevima i novim kamerama', objašnjava Tucaković.

Također najavljuje intenziviranje akcije 'Kompostirajmo', kojom će se građane poticati da ne spaljuju biootpad. 'Kako je u samo nekoliko godina riješen problem plastike, koje u šumama gotovo da više nema, tako možemo i ovo. Puno poteškoća stvara nam obraslo i neobrađeno zemljište, šikara, što je logična posljedica sve manjeg broja i sve starijih stanovnika. Imamo i neka minski sumnjiva područja u koja vatra ulazi i dobiva snagu jer ih ne smijemo gasiti čak ni kanaderima, pa dobijemo situaciju kao nedavno u Kopačkom ritu. Puno je izazova, ali svi se oni mogu riješiti', kaže sugovornik tportala.

'Da, sa onim velikim splitskim požarom prije nekoliko godina bili smo najbliži današnjem grčkom scenariju. Uvijek treba biti oprezan, spremni smo na sve opcije i imamo razrađene sve scenarije - pa i za evakuaciju stanovništva - ali realno, s ovakvom organizacijom, sumnjam da do toga može doći', zaključuje Tucaković.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL