BURKA IS FASHION

Je li dozvoljen smijeh pod burkom ?

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 06.06.2010 15:03
  • Objavljeno 06.06.2010 u 08:00
couv burqa burka crtež karikatura

couv burqa burka crtež karikatura

Izvor: tportal.hr / Autor: copyright : Peter de Wit - Presses de la Cité, 2010

Dvije žene, odjevene u crne, uniformne burke, na ulici vide treću koja nosi burku s Burberry uzorkom. Prva kaže drugoj: 'Kakav snob!' Naslovna ilustracija iz knjige 'Burqa fashionista' nizozemskog ilustratora Petera de Wita daje jasno naznačiti ton knjige

Kao sjajan i lucidan odmak od javne diskusije o zabrani nošenja burke koja poprima sve zaoštrenije tonove, u Francuskoj je upravo prevedena knjiga nizozemskog ilustratora Petera de Wita pod iluminativnim naslovom 'Burqa fashionista' (Presses de la Cité).

Peter de Wit - Presses de la Cité, 2010

Peter de Wit - Presses de la Cité, 2010

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peter de Wit - Presses de la Cité, 2010

Niz ilustracija koje se bave modnim nedaćama žena koje nose burku uprizoruju niz pomaknutih situacija, poput one kada jedna od protagonistica naslika bikini na burku i objašnjava: 'Pa to je burkini!'

Gorljiva rasprava o zabrani nošenja burke na javnim mjestima u Francuskoj iznijela je u prvi plan, kao i drugdje u Europi, niz tvrdih političkih agendi i represivnih politika. Peter de Wit već od početne ilustracije skida naslage 'politički korektnog', a u zagrijanu političku debatu unosi prijeko potrebnu dozu zaigranog odmaka.

Autor tvrdi da je inspiraciju dobio kada je na ulici vidio ženu odjevenu u burku koja nosi žarkocrvenu torbu, a taj ga je kontrast potaknuo na prvu ilustraciju, objavljenu u dnevnom listu De Volkskrant. Projekt je ubrzo narastao u silno popularnu knjigu 'Burqa babes'.

Iako nominalno tretira muslimanske žene na Zapadu, Peter de Wit prije svega ironično komentira zapadnjačko stanje uma. S jedne strane, tu su opsesije trendovima i modnim izričajima koji često i površno služe kao ultimativni identifikacijski znak, a s druge brojne predrasude spram 'potlačenih' žena pod burkama.

Kroz muslimanski odjevni kod, De Wit iscrtava naličje nerazumijevanja kultura, otpuštajući smijeh u represivno doba. Čak i pod velom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi