BURKA IS FASHION

Je li dozvoljen smijeh pod burkom ?

06.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Dvije žene, odjevene u crne, uniformne burke, na ulici vide treću koja nosi burku s Burberry uzorkom. Prva kaže drugoj: 'Kakav snob!' Naslovna ilustracija iz knjige 'Burqa fashionista' nizozemskog ilustratora Petera de Wita daje jasno naznačiti ton knjige

Kao sjajan i lucidan odmak od javne diskusije o zabrani nošenja burke koja poprima sve zaoštrenije tonove, u Francuskoj je upravo prevedena knjiga nizozemskog ilustratora Petera de Wita pod iluminativnim naslovom 'Burqa fashionista' (Presses de la Cité).

Niz ilustracija koje se bave modnim nedaćama žena koje nose burku uprizoruju niz pomaknutih situacija, poput one kada jedna od protagonistica naslika bikini na burku i objašnjava: 'Pa to je burkini!'

Gorljiva rasprava o zabrani nošenja burke na javnim mjestima u Francuskoj iznijela je u prvi plan, kao i drugdje u Europi, niz tvrdih političkih agendi i represivnih politika. Peter de Wit već od početne ilustracije skida naslage 'politički korektnog', a u zagrijanu političku debatu unosi prijeko potrebnu dozu zaigranog odmaka.

Autor tvrdi da je inspiraciju dobio kada je na ulici vidio ženu odjevenu u burku koja nosi žarkocrvenu torbu, a taj ga je kontrast potaknuo na prvu ilustraciju, objavljenu u dnevnom listu De Volkskrant. Projekt je ubrzo narastao u silno popularnu knjigu 'Burqa babes'.

Iako nominalno tretira muslimanske žene na Zapadu, Peter de Wit prije svega ironično komentira zapadnjačko stanje uma. S jedne strane, tu su opsesije trendovima i modnim izričajima koji često i površno služe kao ultimativni identifikacijski znak, a s druge brojne predrasude spram 'potlačenih' žena pod burkama.

Kroz muslimanski odjevni kod, De Wit iscrtava naličje nerazumijevanja kultura, otpuštajući smijeh u represivno doba. Čak i pod velom.