STRUKA PODIJELJENA

Je li desničarski terorist Breivik lud?

08.01.2012 u 08:48

Bionic
Reading

Desničarski terorist Anders Behring Breivik, odgovoran za strašni pokolj mladih prošlog ljeta u Norveškoj, tim sudskih vještaka prije mjesec i pol proglasio je psihički neuračunljivim i dijagnosticirao mu paranoidnu shizofreniju. No sve više norveških psihijatara i psihologa izražava sumnju u taku dijagnozu, među kojima su se najsvježije oglasili i psiholozi iz zatvora Ila u kojem je trenutačno Breivik

Datum 22. srpnja 2011. zauvijek će biti urezan kao jedan od najmračnijih dana u povijesti Norveške, iako je zapravo bila riječ o lijepom ljetnom danu. Mrak koji se tada spustio na Norvešku bio je djelo 32-godišnjeg Andersa Behringa Breivika, beskrupuloznog desničarskog terorista koji je prvo aktivirao bombe u središtu Osla, a onda iskoristio nastali kaos da počini masakr nad ljevičarski raspoloženim tinejdžerima koji su se okupili na otoku Utøya. Breivik je vatrenim oružjem smaknuo 69 mladića i djevojaka, a povrijeđeno ih je 66; ostatak od petstotinjak okupljenih tinejdžera panično se spašavao plivanjem ili skrivanjem.

Ubrzo se otkrilo kako je Breivikov motiv za masakr njegova ekstremno desničarska politika, koju je artikulirao u predugom i nemuštom manifestu, zaključivši na više od tisuću stranica teksta kako su glavni neprijatelji Europe marksisti, feministkinje i muslimani. Djecu na Utøyi je pak poubijao da skrene pažnju na svoj manifest, objasnio je kasnije policiji, pa ne čudi da su ubrzo nakon Breivikova uhićenja počele rasprave o tome je li poremećen i lud. Naravno, teško je zamisliti da bi netko psihički zdrav s takvom lakoćom i hladnokrvnošću, slušajući 'Lux Aeterna' na iPodu, poubijao sedamdesetak dječaka i djevojaka, ali u pravnom smislu dijagnoza je za Breivika značila i to da mu se ne može kazneno suditi.

Zato je mnogo kontroverzi u norveškoj javnosti izazvala vijest objavljena pred kraj studenog prošle godine: dvojica sudski imenovanih psihijatara Synne Sørheim i Torgeir Husby, koji su imali zadatak vještačiti Breivikovo psihičko stanje, zaključili su kako je neuračunljiv! Dva su psihijatra 36 sati razgovarala s Breivikom te mu dijagnosticirala paranoidnu shizofreniju zaključivši i da je tijekom počinjenja masakra bio u stanju psihoze. Za sudski proces Breiviku, koji bi trebao započeti ove godine, to znači da se počinitelj masakra može braniti neuračunljivošću, a ako norveški sud prihvati njihove nalaze, Breivik će izbjeći i zatvorsku kaznu.

Ubrzo su se u norveškim medijima mogle čuti i suprotne teze iz struke, po kojima je Breivik uračunljiv te da je dijagnoza koju su postavili Synne Sørheim i Torgeir Husby promašena. No bila je to riječ o psihijatrima i psiholozima koji nisu imali pristup Breiviku, pa se njihove izjave ipak trebaju uzimati s određenom rezervom. No prije nekoliko dana norveški list Aftenposten citirao je izvještaje trojice psihologa i jednog psihijatra koji rade u zatvoru Ila, gdje je Breivik trenutačno zatvoren, a u kojima se kaže kako je uračunljiv te da ne pokazuje nikakve znakove psihoze.

Stručnjaci iz zatvora Ila u svakodnevnom su kontaktu s Breivikom još od 26. srpnja, kada je doveden u zatvor, te u svojim izvještajima pišu da 'ne pokazuje znakove depresije, nego je dobra raspoloženja, kao i da ne pokazuje nikakve znakove psihoze', izvijestio je Aftenposten. Breivik nije ni dio rizične skupine zatvorenika koji imaju suicidalne tendencije. Tako su se psiholozi iz zatvora Ila pridružili svojim kolegama iz Norveške, Švedske i Danske koji su također doveli u pitanju dijagnozu paranoidne shizofrenije.

Psihijatrima Synneu Sørheimu i Torgeiru Husbyju kolege najviše zamjeraju to što su Breivikovu islamofobiju i desničarski ekstremizam uzeli kao simptome bolesti, a ne kao političke stavove jednog terorista ubojice. Naravno, o svemu se u javnosti i preko svog odvjetnika očitovao i sam Breivik, koji je dvojicu psihijatara optužio da lažu te cijeloj Norveškoj poručio kako je potpuno psihički zdrav. S obzirom na sve te kontroverze, nema sumnje da će se trakavica u vezi psihičkog stanja i (ne)uračunjivosti Andersa Breivika nastaviti sve do početka suđenja, koje je zakazano za 16. travnja.