PRAVO NA SMRT

Javno prikazivanje eutanazije izazvalo polemike

11.12.2008 u 07:55

Bionic
Reading

Emitiranje snimke eutanazije muškarca koji je bolovao od neizlječive bolesti živčanog sustava izazvalo je polemiku i ponovno pokrenulo debatu o pravu na smrt

Craig Ewert, 59-godišnji Amerikanac, sveučilišni profesor koji je živio u Velikoj Britaniji, odlučio je 2006. prikratiti si muke prije nego ga bolest u potpunosti paralizira i pretvori njegovo tijelo u "živi grob", prema njegovim riječima.

Pošto je potpomognuto samoubojstvo i eutanazija općenito zabranjeni u Velikoj Britaniji, on je otišao u specijaliziranu kliniku blizu Zuericha.

Ewert i supruga Mary pristali su da njegove posljednje trenutke snimi slavni kanadski redatelj John Zaritsky. Mary Ewert smatra da se radi o kontroverznom postupku, ali ga je prihvatila radi rušenja tabua i pomoći pri suočavanju sa strahom od smrti, objasnila je, prenosi britanski dnevni list The Independent.

Dokumentarni film "Pravo na smrt" već je bio prikazan na zatvorenim projekcijama manjem broju gledatelja u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Nizozemskoj, a u srijedu navečer je emitiran na satelitskom kanalu Sky Real Lives, u udarnom terminu u 21 sat.

Protivnici eutanazije i potpomognutog samoubojstva u Velikoj Britaniji drže da se radi o "ciničnom pokušaju povećanja televizijske gledanosti".