SE BUM VAS TUŽIL

Javni ovršitelj podnosi ustavnu tužbu i na izbor pučkog pravobranitelja

30.01.2013 u 19:40

Bionic
Reading

Marko Lapaine, varaždinski javni ovršitelj koji je na Ustavnom sudu uspio ishoditi jednokratnu nagradu za javne ovršitelje od 18 tisuća kuna, podnio je novu ustavnu tužbu kojom traži privremeni prekid aktualnog postupka izbora pučkog pravobranitelja, odnosno ponavljanje dosadašnjeg dijela postupka izbora kandidata za zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora trebali bi danas odabrati dva kandidata između dvanaest prijavljenih kandidata za pučkog pravobranitelja.

Iako će time postupak izbora pučkog pravobranitelja ući u završnicu, to ipak još ne znači da će uskoro biti i izabran, odnosno da će u slučaju izbora i ostati na toj funkciji. Naime, varaždinski magistar prava i javni ovršitelj Marko Lapaine podnio ustavnu tužbu zbog dosadašnjeg tijeka izbora u kojoj traži privremeni prekid postupka izbora pučkog pravobranitelja, kao i ponavljanje dosadašnjeg dijela postupka izbora kandidata za pučkog pravobranitelja.

Lapaine u ustavnoj tužbi tvrdi da je kao kandidat za izbor pučkog pravobranitelja trebao pismenim putem dobiti mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prema kojem svi kandidati imaju stručne sposobnosti i moralne kvalitete koje se traže od pučkog pravobranitelja, ali da prednost daje Lani Petö Kujundžić i Dejanu Paliću. To mišljenje objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, što Lapaine smatra da nije u skladu s javnim pozivom i samim time nije valjano jer ne ostavlja mogućnost žalbe. S tim u vezi uputio je i prigovor u listopadu prošle godine na koji još nije dobio odgovor.


Uz to, Lapaine tvrdi da Dejan Palić ne udovoljava javnim pozivom traženim uvjetima od minimalno 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci, obzirom je određeni veći broj godina radnog staža proveo na radnom mjestu urednika u redakciji lista Informator. Isto tako smatra da Obor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nema ovlasti davati prednost bilo kojem kandidatu, odnosno da nije bilo zakonske niti poslovničke prepreke da svi prijavljeni kandidati koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete budu utvrđeni kao kandidati. Lapaine također upozorava da je najprije trebalo valjano završiti natječaj za pučkog pravobranitelja iz rujna prošle godine, a ne ići u novi, tj. aktualni.

'Potpuno je nejasno i protivno odredbama Poslovnika Hrvatskog sabora da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora nije mogao utvrditi prijedlog najmanje dva kandidata za pučkog pravobranitelja na temelju pristiglih prijava iz javnog poziva te ga uputiti Hrvatskom saboru na odlučivanje. Činjenica da Odbor glasovanjem nije uspio, kao svoj prijedlog, izabrati najmanje dva kandidata istovremeno ne znači da se postupak izbora mora ponoviti. Odbor nije ovlašten predlagati ponavljanje postupka izbora', naglašava Lapaine i traži da se privremeno obustavi sadašnji, ponovljeni postupak izbora pučkog pravobranitelja, a do donošenja odluke o valjanom završetku prošlog natječaja iz rujna.