NAJVIŠA RAZINA NAPETOSTI

Japanci u Kini ne izlaze na ulice u strahu za život!

17.09.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Velike japanske tvrtke zatvorile su svoja tvornička postrojenja u Kini i pozvale svoje japanske predstavnike da ostanu unutar vlastitih zidova zbog masovnih prosvjeda Kineza potaknutih teritorijalnim sporom koji prijeti ugrožavanjem bilateralnih trgovinskih odnosa dvaju najvećih azijskih gospodarstava, izvještava Reuters

Najsnažniji protujapanski sentiment u posljednjih nekoliko desetljeća rezultirao je nasilnim prosvjedima na poznate japanske proizvođače, poput automobilskih divova Toyote i Honde. Japanci u Kini ne usuđuju se izaći na ulice, a kineski državni mediji upozoravaju da bi trgovinski odnosi između dvije zemlje mogli biti ugroženi.

'Danas neću izaći van i zatražila sam od svog kineskog partnera da sutra provede cijeli dan sa mnom', rekla je Sayo Morimoto, 29-godišnja japanska studentica na sveučilištu u kineskom Shenzhenu.

Japanska domaćica i majka Kayo Kubo, koja živi u gradu Suzhou na istoku Kine, potvrdila je da njena mlada obitelj i ostali Japanci u tom gradu također ostaju u svojim domovima, prestravljeni razmjerima neprijateljskih osjećaja i prosvjedima koji su obilježili protekli vikend u Kini.

'Bilo je mnogo prosvjednika. Nikada nisam vidjela ništa slično. Bilo je zastrašujuće', rekla je Kubo.

Jedan Japanac s boravištem u Šangaju, gdje živi oko 56.000 japanskih državljana, rekao je da su prosvjednici istjerali njegovu obitelj i ostale mušterije iz japanskog restorana u blizini japanskog konzulata.

Najviša razina napetosti

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je da će vlada zaštititi japanske tvrtke i državljane te pozvao prosvjednike na poštivanje zakona.

'Destruktivne posljedice nezakonite kupovine otoka Diaoyu od strane japanske vlade stalno rastu, a odgovornost za to trebao bi snositi Japan', rekao je Lei. Skupina nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, nad kojima postoji teritorijalni spor, Tokio naziva Senkaku, a Peking - Diaoyu. Japanska vlada odlučila je u utorak kupiti otoke od privatnog japanskog vlasnika unatoč upozorenjima Pekinga, koji takav potez smatra provokativnim kršenjem kineskog suvereniteta, da to ne čini.

Kina je poslala šest izviđačkih brodova na područje otočja, s potencijalno velikim prirodnim zalihama plina. U ponedjeljak, prema otocima se zaputila i flota od oko tisuću kineskih ribarica.

Prosvjedi tijekom vikenda održani su pred japanskim diplomatskim predstavništvima, ali i trgovinama, restoranima i predstavništvima autoindustrije. Toyota i Honda priopćile su da su zapaljene njihove trgovine u lučkom gradu Qingdaou, a tamošnja policija izvijestila je da je uhićen određen broj prosvjednika koji su 'remetili javni red i mir' za vrijeme prosvjeda i napada na japanske tvornice i trgovine.

Obljetnica japanske invazije

Policija u Guangzhouu priopćila je da je uhitila 11 ljudi zbog uništavanja japanskog automobila, izloga trgovina i oglasnih panoa.

Toyota, međutim, tvrdi da njezine tvornice i uredi i dalje normalno rade, te da japanskim državljanima nije naređeno da ostanu u svojim kućama.

Fast Retailing, najveći maloprodajni lanac odjeće u Aziji, zatvorio je neke Uniqlo prodavaonice u Kini, najavljujući da će ih i dalje zatvarati. Istovremeno, drugi po veličini japanski proizvođač odjeće, Aeon, obustavio je sva poslovna putovanja u Kinu.

Japanski Canon obustavlja proizvodnju u tri od četiri tvornice u Kini, pozivajući se na zabrinutost oko sigurnosti radnika. Avioprijevoznik All Nippon Airways izvijestio je o sve brojnijim otkazivanjima putovanja iz Japana u Kinu.

Japanska grupa Panasonic priopćila je da su kineski radnici obustavili rad u jednoj tvornici, koja će ostati zatvorena i u utorak - na godišnjicu japanske okupacije dijelova Kine 1931. godine.

Tokio strahuje da će sutrašnji datum rezultirati još većim protujapanskim prosvjedima u Kini, pa je svoje državljane u Kini upozorio na moguće velike prosvjede. Mnoge japanske škole diljem Kine, uključujući one u Pekingu i Šangaju, ostat će zatvorene do kraja tjedna.

'Nesvrstani' SAD

Japanski premijer Yoshihiko Noda, koji je u ponedjeljak primio u posjet američkog ministra obrane Leona Panettu, pozvao je Peking da osigura zaštitu japanskim državljanima i imovini.

Panetta je rekao da će SAD poštovati svoje obaveze iz sigurnosnih sporazuma s Japanom, ali u teritorijalnim sporu neće zauzeti stranu.

'Svima je u interesu da Japan i Kina zadrže dobre odnose', rekao je Panetta u Tokiju.

People's Daily, glasilo kineske Komunističke partije, upozorilo je da bi Peking mogao pribjeći gospodarskoj odmazdi.

Kina je najveći trgovinski partner Japana, dok je Japan treći po veličini trgovinski partner Kine. Vrijednost bilateralne trgovinske razmjene Kine i Japana u 2011. godini iznosila je 345 milijardi dolara.