POZVAO NA ZDRAV RAZUM

Janšu zbog Mađarske i Poljske kritizirali i koalicijski partneri. Sada je objasnio zašto je pisao čelnicima Europske unije

18.11.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša odbio je u srijedu kritike na račun pisma koje je uputio čelnicima Europskih institucija oko uvjetovanja raspodjele europskih sredstava vladavinom prava, koje je u Sloveniji doživljeno kao diplomatski kiks.

Janša je u utorak poslao pismo čelnicima EU-a u kojem se zauzeo za kompromis kako bi se brzo potvrdio proračun Unije te izjasnio protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava, čiju primjenu u slučaju Poljske i Mađarske smatra politički motiviranom.

Slovenski je premijer u srijedu na Facebook profilu pojasnio svoje pismo kojim je, kako smatraju oporba i dio njegovih koalicijskih partnera, nanio štetu ugledu države jer se svrstao na stranu Mađarske i Poljske u njihovu sukobu s većinom članica oko uvjetovanosti sredstava načelom vladavine prava.

Janša je napisao da Slovenija u ponedjeljak na sastanku COREPER-a, za razliku od Poljske i Mađarske, nije glasala protiv unošenja kriterija ispunjavanja vladavine prava za korištenje sredstava iz europskih fondova niti uložila veto.

Samo je predloženo da se odluka o tome odgodi kako bi se postigao kompromis na temelju dogovora sa samita EU-a iz srpnja ove godine, kaže Janša.

"Moje je pismo zato pokušaj poziva na razum jer smo odgovorni za budućnost Europske unije", naveo je Janša.

"Zar je tako teško razumjeti da i najmanji zastoj u ovom predmetu donosi ako ništa drugo onda zastoj oporavka nakon epidemije?", retoričko je pitanje koje je postavio slovenski premijer.

Dodao je da se po europskim pravilima "nikad neće moći prisiliti  nijednu suverenu članicu  da u važnim pitanjima čini nešto što je u suprotnosti s njenim interesima".

Janšin istup u Sloveniji su žestoko  kritizirale oporbene stranke, nazvavši ga drugim njegovim velikim kiksom nakon što je nedavno "prijevremeno" čestitao Donaldu Trumpu za pobjedu na predsjedničkim izborima, dovodeći u pitanje demokratski izborni proces u SAD-u.

Oporba je pozvala Janšine koalicijske partnere da istupe iz Janšine vlade.

Od njegova pisma distancirali su se i njegovi koalicijski partneri u vladi i neki ministri, a ministar obrane Matej Tonin kazao je da vlada o sadržaju pisma nije raspravljala nego da je Janša u njemu iznio osobno mišljenje.

Negativna reakcija na Janšin dopis EU-u došla je i od predsjednika države Boruta Pahora jer je premijer u svom pismu naveo da su parlamentarni izbori u Sloveniji 2014. bili "ukradeni" Janšinoj stranci, te da na to tada nisu reagirale europske institucije.

Izbori 2014. bili su "legalni i legitimni",  a dogovor između Europskog parlamenta i vijeća EU-a kojim se korištenje europskih sredstava vezuje s poštovanjem vladavine prava treba poštovati, Pahorova je poruka koju  su u srijedu prenijeli  slovenski mediji.