slovenski predsjednik

Pahor: Svi su čekali da napadnem Janšu zbog Trumpa, ali neću. U Sloveniji je previše svađa

15.11.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u nedjelju da ne želi otvoreno kritizirati tvitove premijera Janeza Janše vezane uz američke predsjedničke izbore i tako dodatno polarizirati ionako "politički rascijepljenu" slovensku javnost, ali je istaknuo da je on odmah čestitao Joeu Bidenu.

U razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao kako je svjestan da su mnogi očekivali njegovu kritiku na poruke Janše na društvenim mrežama u kojima je otvoreno podržao Donalda Trumpa i prerano ga proglasio pobjednikom izbora, dok je za demokratskog kandidata Joea Bidena naveo da bi bio "najslabiji" izbor za čelnika vodeće svjetske sile u trenutku kad svijet "više nego ikad" treba američko vodstvo.

'Mnogi su očekivali moju reakciju, ali ja niti sad ne želim ući u političke prepirke', kazao je Pahor, dodavši kako je u Sloveniji i previše prepirki i političkih polemika koje dodatno dijele ljude.

Pahor je kazao da je svoje stajalište o izbornom procesu u SAD-u dovoljno jasno pokazao time što je odmah čestitao na pobjedi Joeu Bidenu, nakon što su projekcije pokazale da je osvojio dovoljno elektorskih glasova, da se s Bidenom već i ranije susretao, a s njim namjerava uskoro i telefonski razgovarati.

  • +7
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Slovenske oporbene stranke s lijevog spektra inače su Janšino opredjeljivanje tijekom američkih izbora odmah proglasile "diplomatskom katastrofom i fijaskom", zabrinute da bi to moglo naštetiti reputaciji države u svijetu i poziciji u Europskoj uniji.

Što se tiče postupaka Janšine koalicijske vlade u ovom drugom epidemijskom valu i kritike oporbe i dijela javnosti da je vlada kasnila s protuepidemijskim mjerama, Pahor je kazao da treba biti vrlo oprezan kad se na nekoga upire prstom kao na krivca jer se tako među građanima ne jača povjerenje u vlasti i institucije.

No, ako sam na proljeće rekao da je vlada odlično reagirala na prvi val i ograničila virus, sada mogu reći da je s epidemiološkim mjerama kasnila, kazao je Pahor, dodavši da mu se inače čini da je i ove jeseni bolji bio onaj dio njenih mjera kojima je zaštitila gospodarstvo.