drugi krug

Lokalni izbori u Sloveniji pokazali premoć ljevice u većim gradovima

03.12.2018 u 14:10

Bionic
Reading

I drugi krug lokalnih izbora u Sloveniji, na kojima se u nedjelju biralo načelnike 56 općina, pokazao je premoć ljevice u većim gradovima, dok konzervativne stranke i dalje imaju jako uporište u manjima sredinama

Poput Ljubljane, gdje je već u prvom krugu četvrti mandat gradonačelnika osvojio Zoran Janković, koji ima svoju listu ali je bliži ljevici, sada će i Maribor preuzeti sličan kandidat, poduzetnik Saša Arsenovič, kojega je kandidirala Stranka modernog centra (SMC), a prije se nije bavio politikom.

On je u drugom krugu uvjerljivo pobijedio nekadašnjeg gradonačelnika Franca Kanglera, političkog veterana, nekoć jednog od prvaka Pučke stranke (SLS). No, ta je stranka zadovoljna rezultatima lokalnih izbora koji su pokazali da ima jaku bazu, jer je 26 njenih kandidata osvojilo ili izborilo načelnička mjesta u nizu manjih općina, iako u zadnja dva mandata nisu uspjeli na parlamentarnim izborima dobiti nijednog zastupnika.

Slovenska demokratska stranka (SDS), kao najjača stranka desne oporbe, dobila je 16 gradonačelnika, većinom u manjima općinama, ali manje nego prije četiri godine, dok je svoj skor popravila demokršćanska Nova Slovenija (NSI), sa 7 na deset načelničkih pozicija.

Socijalni demokrati (SD) od ove godine imaju čelne pozicije i većinu u vijećima 16 općina, a prve uspjehe na lokalnoj razini zabilježila je i Stranka modernog centra (SMC), čiji je kandidat pobijedio u Mariboru. Manji uspjeh nego na prijašnjim izborima zabilježila je Stranka umirovljenika (DESUS), čelnika Karla Erjavca, dok nijednu pobjedu u lokalnim sredinama, kada je riječ o sastavu općinskih vijeća, nisu zabilježili u radikalnoj Ljevici (L), zelenima (ZS), a niti u Slovenskoj nacionalnoj stranci (SNS).

Najnapetiji izbori u drugom krugu bili su u Kopru, gdje su dosadašnji gradonačelnik Boris Popovič i protukandidat Aleš Beržan dobili gotovo jednak broj glasova. Zbog minimalne razlike od samo desetak glasova, Bežan, kojemu su prvi rezultati pokazivali minimalnu pobjedu, u ponedjeljak je najavio zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova, jer tvrdi da je u jednoj izbornoj jedinici u glasačkoj kutiji bilo više listića nego onih koji su pristupili glasovanju.