ozbiljno stanje u sloveniji

Janša: Svi moraju poštovati mjere da savladamo epidemiju

09.10.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak da bi svi morali poštivati donesene epidemiološke mjere da bi se ovladalo širenjem zaraze koronavirusa, a da to ne čini oko pet posto građana.

"Virus smo sposobni zaustaviti i to smo dokazali u proljeće u prvom valu epidemije. No, pitanje je koju ćemo cijenu platiti za to, a to nije ovisno o vladi koja je donijela dovoljne mjere, nego o tome hoćemo li mjere i poštovati", kazao je Janša nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, te dodao da oko pet posto građana ne poštuje propisane mjere i odluke koje je vlada donijela u skladu s medicinskom strukom.

Janša je kazao da vlada raspolaže s više varijanti mjera za zaustavljanje daljnjeg širenja virusa, te da su one "primjerene i uravnotežene", ali da je bitno da nitko svojim ponašanjem ne ugrožava ili omalovažava mjere koje poštuje velika većina građana.

Slovenija je u zadnja 24 sata zabilježila 363 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je drugi dan za redom broj novozaraženih iznad tristo. Umrlo je još četvoro oboljelih, pa se Slovenija unatoč novim restriktivnim mjerama vlade približila kriterijima za ulazak u "crvenu" zonu rizika.

Današnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održana je u proširenom sastavu, uz prisutnost političkih čelnika oporbe.

Kako je prije početka sjednice kazao bivši premijer Marjan Šarec, Janšina je vlada izgubila kontrolu nad epidemijom, a sazivanjem vijeća za sigurnost pokušava "podijeliti odgovornost"  s ostalima iako bez opravdanja.