trenutak istine

Janšina koalicija predlaže novog predsjednika parlamenta, stari kritizira vladu

29.03.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Zastupnici iz vladajuće koalicije slovenskog premijera Janeza Janše u ponedjeljak su u parlamentarni postupak uložili prijedlog za imenovanje novog predsjednika parlamenta, nakon što je sadašnji osnovao samostalnu zastrupničku skupinu, kritičnu prema djelovanju vlade

Prijedlog da se umjesto Igora Zorčiča, kojemu je na početku mandata to mjesto pripalo kao članu koalicijske Stranke modernog centra (SMC), na to mjesto imenuje Jožef Horvat iz demokršćanske Nove Slovenije (NSI) potpisalo je 38 zastupnika, predloživši da se o tom pitanju glasuje u utorak.

Za izbor predsjednika parlamenta potrebno je na tajnom glasovanju dobiti natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova zastupnika, osam više od broja s kojim je koalicija izišla s prijedlogom da novi predsjednik bude Horvat. Rezultat glasovanja mogao biti trenutak istine za oslabljenu koaliciju desnog centra i pokazati koliko glasova stvarno kontrolira u kritičnim situacijama.

Postojeća vladajuća koalicija triju stranaka u parlamentu nema neupitnu većinu nego je ovisna od ad-hoc pragmatičnim povezivanjima s nekim nezavisnim zastupnicima, disidentskim oporbenim glasovima ili oslanjanjem na dva predstavnika manjina (talijanske i mađarske).

Troje zastupnika Stranke modernog centra (SMC), jedne od triju stranaka u Janšinoj vladi, u petak je fomiralo nezavisni zastupnički klub, zbog nezadovoljstva kako tu stranku vodi ministar gospodarstva i njen predsjednik Zdravko Počivalšek. Među njima su i neki od najistaknutijih članova stranke, poput Zorčiča i dosadašnje predsjednice zastupničkog kluba SMC-a Janje Sluga. Riječ je o ljudima koji su Počivalšeka i do sada kritizirali zbog navodno autokratskog stila u vođenju stranke koja je, kako kažu, napustila svoje liberalne pozicije i postala nekritična prema premijeru Janši i njegovim pogrešnim potezima koji štete vladi i državi.