DOGOVOR ŠTETAN PO SLOVENIJU

Janša pozvao pristaše da glasaju protiv arbitraže

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 15:20
  • Objavljeno 29.04.2010 u 15:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U proglasu objavljenom u četvrtak na internetskim stranicama Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša, pozvala je svoje pristaše da na referendumu glasuju protiv potvrde ratifikacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

SDS pritom navodi više razloga zašto je protiv sporazuma, a među ostalim tvrdi i da će arbitraža o graničnom sporu prosuđivati u prvom redu na temelju međunarodnog prava, a ne temeljem tzv. načela pravičnosti koji bi uvažio povijesne i zemljopisne okolnosti na koje se poziva Slovenija.

Eventualno potvrđivanje ratifikacije arbitražnog sporazuma na referendumu koji će slovenski parlament raspisati u ponedjeljak, a koji će se održati 6. lipnja, značilo bi da se Sloveniji "zauvijek zatvara teritorijalni pristup otvorenom moru". Stranka tvrdi da Slovenija putem arbitraže može dobiti samo nesmetan prolaz, ali ne i teritorijalni pristup međunarodnim vodama.

Najjača slovenska oporbena stranka stoga je pozvala svoje pristaše da na referendumu glasuju protiv ratifikacije sporazuma s Hrvatskom, nazivajući ga "štetnim".

"Na referendumu ćemo odlučivati o pitanju naše južne kopnene granice i o morskoj granici, o slovenskom teritoriju i slovenskom moru. Riječ je o odluci važnijoj od uobičajenih političkih pitanja, važnijoj i od parlamentarnih izbora koji se održavaju svake četiri godine. Potvrditi arbitražni sporazum na referendumu značilo bi zauvijek zatvoriti Sloveniji teritorijalni pristup otvorenom moru. Tu odluku više nikad ne bismo mogli promijeniti, zato na referendumu treba sudjelovati i zaokružiti riječ protiv", navela je u priopćenju Janšina stranka koja se zauzima za poništenje ratifikacije arbitražnog sporazuma.

Slovenski parlament u ponedjeljak će na izvanrednoj sjednici raspisati referendum na kojemu će slovenski birači odlučivati o tome treba li stupiti na snagu zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma što ga je je parlament prihvatio u ponedjeljak prošlog tjedna.

Prema prijedlogu 86 zastupnika iz svih stranaka podnešenom početkom ovog tjedna, referendum bi se održao u nedjelju 6. lipnja, a birači bi na njemu odgovarali na pitanje "Slažete li se da sporazum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske koji je prihvaćen u slovenskom parlamentu stupi na snagu?"

Budući da je riječ o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu, njegov bi rezultat za vladu bi bio obvezujući, a predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da će se rezultat poštovati.

Tri slovenske oporbene stranke, među kojima je najjača stranka bivšeg predsjednika vlade, predlažu da Slovenija odustane od arbitražnog sporazuma i da započne nove bilateralne pregovore o granici s Hrvatskom.

Te stranke tvrde da Slovenija arbitražom ne može dobiti potvrdu teritorijalnog izlaza na otvoreno more nego samo "kontakt" s međunarodnim vodama, odnosno nesmetan prolaz do otvorenog mora.

Slovenska vlada s druge strane brani arbitražni sporazum kao svoj najveći vanjskopolitički uspjeh.

Vladajuća koalicija i Pahor tvrde da je zadaća arbitraže među ostalim da odredi granice slovenskog izlaza na otvoreno more i da su sporazumom koji su 4. studenog prošle godine potpisali Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor zaštićeni slovenski nacionalni interesi.

U petak će slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar održati prvi sastanak sa skupinom stručnjaka, posvećen izradi budućeg memoranduma kojim će Slovenija arbitražnom vijeću predstaviti svoje argumente u svezi s graničnim sporom s Hrvatskom.

Nakon što parlament u ponedjeljak raspiše referendum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, u srijedu počinje i jednomjesečna predreferendumska kampanja tijekom koje će stranke, stručnjaci i udruge u javnosti predstavljati svoje argumente za i protiv arbitražnog sporazuma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi