vladini prijedlozi mjera

Predsjednik SDP-ovog savjeta za gospodarstvo: SDP će i dalje inzistirati na svojim prijedlozima

02.04.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-ovog savjeta za gospodarstvo Josip Tica rekao je u četvrtak da su vladini prijedlozi mjera za gospodarstvo pomak u pravom smjeru,ali će SDP i dalje inzistirati na svojim prijedlozima za spas gospodarstva i radnih mjesta

'Ostajemo pri našim prijedlozima i pozdravljamo približavanje vlade našim stavovima. Mi smo uručili prijedloge zakona u saborsku proceduru i dalje ćemo se boriti da oni budu usvojeni onako kako smatramo da je najbolje za gospodarstvo', rekao je Tica na konferenciji za novinare vezanoj uz vladine prijedloge mjera za gospodarstvo.

Vlada je, rekao je, poslušala dobar dio zahtjeva poduzetnika, sindikata, oporbe uključujući i prijedloge SDP-a i napravila je pomak u pravom smjeru. No, smatra i da je vlada u reakciji zakasnila gotovo dva tjedna.

Poduzetnici su diferencirani, granica za oprost duga neke će demotivirati

Podsjetivši kako je SDP u saborsku proceduru uputio paket od deset zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta, istaknuo je kako njegova stranka i dalje ostaje kod zahtjeva da bi pomoć u smislu plaća trebala ići do 75 posto prosječne plaće, tj. 5100 kuna

Upozorio je i na problem vezan uz diferencijaciju poduzetnika kojima je promet pao 20 posto u odnosu na one kojima je promet pao 50 i više posto.

Obzirom da vlada nudi odgodu onima kojima je promet pao od 20 do 50 posto, a oprost onima iznad 50 posto izrazio je bojazan da će ta granica djelovati i na ponašanje poduzetnika, diskriminirati ih te možda i neke motivirati da smanjuju svoju poslovnu aktivnost da bi dobila veće vladine poticaje.

Pozdravivši odluku da se PDV plaća po naplaćenoj realizaciji, Tica je upozorio i da će likvidnost biti jedan od ključnih problema u situaciji kada rashodi ostaju pod utjecajem prošlih ekonomskih zbivanja, a prihodi padaju.

Plaćanje PDV-a po naplaćenim računima dobro je, ali ne i dovoljno

'Rastezanje prihoda i kašnjenje prihoda velikom broju poslovnih subjekata proizvesti će veliki udar na likvidnost', rekao je. Stoga, plaćanje PDV-a po naplaćenim računima smatra dobrim korakom, ali ne i dovoljnim da bi se riješio problem s likvidnošću.

Smatra i da će ključan generator nelikvidnosti biti javni sektor koji bi trebao smanjiti rokove plaćanja svim dobavljačima maksimalno na sedam dana.

'Vrlo je važno zadobiti povjerenje javnosti da će javni sektor biti garant, a ne generator nelikvidnosti u realnom sektoru', poručio je.

Navodeći kako je moratorij na kredite isto korak u pravom smjeru, Tica drži da bi taj moratorij trebao trajati 12, a ne tri mjesece. Stoga je SDP i danas u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o moratoriju na kredite.

'Važno je da moratorij traje 12 mjeseci, da bude strogo reguliran zakonom tko i u kojim uvjetima ima pravo, tko predaje zahtjev i tko ga odobrava i sl', kazao je.

Tica smatra i da treba ojačati ulogu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se poduzetnicima omogućili dodatni izvori financiranja i smanjila cjela zaduživanja kroz neke garantne sheme.

Suludo je da iznajmljivači plaćaju paušal

Tica je izrazio veliku skepsu po pitanju turističkog sektora jer u tom sektoru postoji cijeli niz davanja koja nisu velika. Drži kako iznajmljivači smještaja ne bi trebali biti kreditori vlade i plaćati neka porezna davanja na temelju kojih neće moći ostvariti nikakve prihode. 'Suludo je zahtijevati od iznajmljivača da plaćaju paušal na smještajne kapacitete za nešto što je upitno hoće li biti i korišteno u gospodarskom smislu ove godine', kazao je.

Upozorio je i kako i dalje ostaje otvoreno pitanje tko plaća naknadu za ljude koji su u samoizolaciji i ne mogu raditi od kuće te što je s onima koji ne mogu raditi jer su kod kuće s malom djecom i sl.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Boris Lalovac rekao je da nisu dobili odgovor upućen Ministarstvu financija vezano uz najam prostora. Poručio je kako je vrlo bitno da Ministarstvo financija ne obračunava poslovnim subjektima najam prostora po tržišnoj vrijednosti, iako su oni zatvoreni po sili zakona. 'Treba biti vrlo jasna poruka od institucija da se neće na taj dio obračunavati bilo kakav porez', kazao je.

Podržavši odluku vlade da konačne obračune za 2019. godinu na 30. lipnja, Lalovac smatra i da bi se određene razlike poreza na dobit u prošloj godini trebale ući u odgodu.