strateška pitanja

Janša izrazio umjereni optimizam uoči samita u Bruxellesu

17.07.2020 u 16:30

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je u petak umjereni optimizam da bi moglo doći do dogovora o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak EU-a na samitu europskih lidera u Bruxellesu

"Postoji spremnost velike većine članica da dogovor postignemo već danas ili sutra", kazao je Janša, dodavši kako je taj osjećaj stekao u svojim kontaktima s kolegama iz drugih država koje je imao u zadnjih desetak dana.

"No, ja bih osobno bio zadovoljan i ako ovom prilikom riješimo neka strateška pitanja, kao što je odnos između subvencija i kredita u Fondu za oporavak i otpornost, dok bi u nastavku, a svakako do kraja mjeseca, onda riješili i ostale detalje", kazao je Janša u izjavi za medije na početku samita.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da se o tome postigne dobar dogovor i kako treba uložiti svaki mogući napor da europski građani koji očekuju rezultat ne bi bili razočarani.

Važno je da dokažemo da je Europa na izazove sposobna odgovarati u realnom vremenu, kazao je slovenski premijer, dodavši da je to tim važnije kako bi EU mogla odgovoriti na zdravstvene i ekonomske izazove koji bi se mogli pojaviti na jesen "jer nisu svi uvjereni da je opasnost pandemije koronavirusa iza nas".

Prema Janšinim riječima, Slovenija je posebno zainteresirana za sredstva koja će iz Fonda za oporavak dobiti za modernizaciju svog zdravstvenog sustava, kako bi ga ojačala, s obzirom na nedostatke koji su uočeni u njegovu djelovanju tijekom proljetnog vala epidemije.