sastanak u bruxellesu

Samit EU-a počeo čestitkama za rođendan Merkel i na izbornoj pobjedi Plenkoviću

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 15:18
  • Objavljeno 17.07.2020 u 15:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ / POOL

Čelnici zemalja članica EU-a započeli su u petak prvi fizički sastanak na vrhu u Bruxellesu na kojem će pokušati dogovoriti plan ekonomskog oporavka i proračun za sljedećih sedam godina

Sastanak je otvorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poželjevši dobrodošlicu novom irskom premijeru Michaelu Martinu, koji prvi put sudjeluje na samitu EU-a, čestitajući hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi te rođendan njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i portugalskom premijeru Antoniu Costi, koji su rođeni na današnji dan.

Nakon toga, riječ je dobio predsjednik Europskog parlamena David Sassoli. Riječ je o ustaljenoj praksi na početku svakog sastanka na vrhu, čelnicima se obraća predsjednik Europskog parlamenta i iznosi stajalište te institucije o temama koje su na dnevnom redu. Predsjednik Parlamenta odmah nakon svog govora napušta prostoriju jer u radu Europskog vijeća ne može sudjelovati nitko osim čelnika zemalja članica, predsjednika Europskog vijeća i Komisije.

Slijedi plenarna sjednica na kojoj će svaki od čelnika iznijeti svoje pozicije o predloženom paketu, a onda će krenuti biliteralni i multilateralni sastanci na kojima će se pokušati doći do kompromisa. Osim predsjednika Europskog vijeća Michela, veliku ulogu u tome imat će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Merkel je pred sastanak izjavila da su razlike još vrlo duboke i da očekuje "vrlo, vrlo teške pregovore", a Macron je kazao kako je pred Europom "trenutak istine". Za samit su predviđena dva dana, ali se ne isključuje mogućnost da se produlji i na nedjelju.

Pregovori o tom dokumentu uvijek su teški i komplicirani jer je riječ o novcu, ali zbog što je za dogovor potrebna suglasnost svih zemalja članica. Ovaj put je još složenije jer se pregovara i o planu za oporavak, koji zajedno s VFO-om predstavlja nedjeljivu cjelinu.

Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. On je u tom dokumentu, tzv. pregovaračkoj kutiji, predložio Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Samit EU

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!