OGLASIO SE NA TWITTERU

Janša iz zatvora: Neću vratiti zastupnički mandat!

15.07.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša u utorak je iz zatvora opovrgnuo nagađanja da će vratiti zastupnički mandat koji mu pripada na osnovi rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora

Pozivajući se na navodne izvore u Janšinoj stranci jedan je portal javio da će Janša od mandata sam odstupiti, kako bi izbjegao situaciju da o tome odlučuje povjerenstvo za mandat i imunitet, odnosno parlamentarna većina koju će formirati budući premijer Miro Cerar.

Janša u zatvoru Dob, gdje izdržava zatvorsku kaznu zbog osude u korupcijskom slučaju Patria, ima dopuštenje da otvoreno komunicira s javnošću pa je u poruci preko twittera napisao da ga iz spomenutog portala o tome ništa nisu pitali i da je vijest izmišljena.

'Na izborima sam u svojoj izbornoj jedinici Grosuplje dobio 2000 glasova više nego što ih je dobio Cerar u svojoj izbornoj jedinici', komentirao je najave o svom odustajanju od mandata Janša koji svoj mandat drži sasvim legitimnim.

Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima u nedjelju osvojila je 21 mandat u parlamentu, dok je Cerarovoj stranci pripalo 36 zastupničkih mjesta i mogućnost za sastavljanje nove vlade. U njoj, tvrdi budući premijer, neće biti Janšine stranke koja 'ruši institucije pravne države' te zbog Janše u zatvoru poziva na bojkot izbornog rezultata i prosvjede, a pravosudni sustav u Sloveniji uspoređuje s onim u Bjelorusiji.

O Janšinom mandatu i tome može li on kao zastupnik djelovati iz zatvora tako će morati odlučiti novi parlament na svojoj prvoj sjednici nakon ljetne stanke, 1. kolovoza.

Pravnici su podijeljeni u stajalištima može li zastupnik iz zatvora obavljati svoju funkciju jer se po prvi put dogodio slučaj da je netko za parlament kandidirao kao osuđenik, dok je zakonsko pravilo za one koji bi kao zastupnici bili osuđeni na više od šest mjeseci zatvora, a već su članovi parlamenta, poznato. Njima mandat prestaje, a u njihovoj se izbornoj jedinici - ako su na funkciji bili manje od pola godine - održavaju novi zamjenski izbori.