KOMENTIRAO PROSVJED

Jandroković: Samo loši ljudi mogu politizirati žrtvu Vukovara

18.09.2018 u 21:24

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković za HRT je komentirao današnji sastanak ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Ministar je s njima razgovarao o prosvjedu koji je u Vukovaru najavljen zbog nerješavanja ratnih zločina, a Jandroković je podsjetio kako su svi suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina te da su i predstavnici braniteljskih udruga udruga osudili pokušaj politizacije te teme

'Bio je to dobar razgovor', rekao je Jandroković za HRT o sastanku ministra Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga.

'Svi smo suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina. Oko toga nema dileme', poručio je Gordan Jandroković na temu prosvjeda u Vukovaru dodajući da je u MUP-u ranije osnovana posebna komisija koja se bavi istraživanjem zločina upravo u vukovarskom kraju na Ovčari. To je, istaknuo je, već dalo određene rezultate.

Posebno je naglasio kako treba onemogućiti politizaciju skupa u Vukovaru.

'Svima koji žele profitirati na žrtvi i stradanju Vukovara poručujem da to nije dobro. To je vrlo ružno i to mogu činiti samo loši ljudi', rekao je, a na pitanje o kojim se to ljudima radi upozorio je da su već počeli 'pokazivati svoje namjere da skup iskoriste u političke svrhe'.

'Vidjet ćete, što će više proticati dani, sve će se jasnije vidjeti tko su oni', dodao je Jandroković.

Penava: Ne odustajem od prosvjeda

Na prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina pozvao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je 8. rujna najavio da će se održati 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru.

Danas su se zbog toga predstavnici braniteljskih udruga sastali s ministrom Tomom Medvedom. Nakon razgovora poručili su da će prije svojih odluka dobiti na uvid sve relevantne podatke te nakon toga odlučiti. Sam Ministar na pitanje novinara hoće li biti prosvjeda ili neće rekao je da su 'udruge ozbiljne i odgovorne i u cilju donošenja svojih odluka traže da u tome i Vlada će pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija'.

Tomo Medved nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Gradonačelnik Penava u razgovoru za RTL je pak poručio da od prosvjeda ne odustaje.

'Ne mogu odustati sam od sebe i od svojih sugrađana. Prosvjeda će biti. Ovo je samo moja ideja. Upravo u ime svih onih koji akumuliraju kroz mene, jer nemaju ni snage ni mogućnosti, progovaram. Neformalno sam se sastao s nekoliko članova HDZ-a pa i s Brkićem. Razgovarali smo o ovome. Politizacija ovog prosvjeda je tezgarenje', rekao je Penava na pitanje je li se susretao s Milijanom Brkićem.