Predsjednik Sabora

Jandroković o markiranju zastupnika: izrečeno 65 kazni u ukupnom iznosu od 19 tisuća kuna

18.12.2017 u 18:00

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak kako je godina na odmaku bila dinamična i politički turbulentna, ali se uspjela očuvati politička stabilnost te su doneseni mnogi kvalitetni zakoni, dok je za novu 2018. godinu najavio novi saborski Pravilnik s ciljem kvalitetnijih i sadržajnijih rasprava.

"Ovo je bila jedna vrlo dinamična godina, politički turbulentna s dramatičnim preokretima. Međutim, ono što je nama bitno kao najvećoj stranci u vladajućoj koaliciji je očuvati političku stabilnost i donositi što kvalitetnije zakone, a mislim da smo to uspjeli", kazao Jandorković u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Ovogodišnji rad Sabora potkrijepio je i statističkim podacima. U drugoj polovici godine, od 7. lipnja do 15. prosinca, Sabor je radio 64 dana, raspravljene su 292 točke, bilo je 490 sati rasprava, donesena su 103 zakona. U prvoj polovici godine radilo se 43 dana, raspravljeno je 87 točaka te je bilo 250 sati rasprave s donesenih 22 zakona, kazao je.

Naglasio je kako brojna javljanja pojedinih zastupnika u raspravama nisu najbolji kriterij ocjene kvalitete njihova rada. "Oni koji imaju najveći broj javljanja ispadaju najveći junaci, ali to nije nužno tako. Mislim da je važno gledati i kvalitetu rasprave. Replika i odgovor na repliku je najjednostavnija politička forma, jer traje dvije minute i za nju ne treba nikakva posebna priprema", ocijenio je Jandroković.

  • +7
Sabor ostaje prazan do 15. siječnja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Dio zastupnika koristi metode koje su dozvoljene, ali nisu primjerene, često se poseže za osobnim uvredama, klevetama, tvrdnjama bez argumenata, optužbama...", kazao je i dodao kako ponekad zastupnici žele dobiti opomenu, a neki priželjkuju biti i fizički udaljeni iz sabornice kako bi bili medijski zanimljiviji.

Kako bi rasprave bile sadržajnije i kvalitetnije te se smanjila mogućnost manipulacije, Jandroković za iduću godinu najavljuje promjene u saborskom Poslovniku.

Novi Poslovnik, ustvrdio je, neće moći staviti pod kontrolu zastupnike koji se ne žele ponašati prema pravilima, ali bi trebao smanjit broj stanki, replika i osuvremeniti raspravu, napominjući da u prijedlogu nisu predviđene novčane sankcije. O nacrtu novog Pravilnika, dodao je, HDZ pregovara s koalicijskim partnerima te ga početkom iduće godine planira predstaviti oporbi.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na kazne za neopravdane izostanke zastupnika sa sjednica. Naime, od srpnja do studenoga izrečeno je ukupno 65 kazni u ukupnom iznosu od 19 tisuća kuna. "Ne znači da zastupnik koji nije na plenarnoj sjednici i ne radi", branio je Jandroković zastupnike za koje kaže da, osim u sabornici, rade i u uredima, na odborima, na terenu, u izbornim jedinicama.

"Ne želim braniti one koji se izgovaraju pa ne dođu u sabornicu, a možda ne rade ništa, ali znam da određen broj zastupnika savjesno radi svoj posao", istaknuo je, a na upit smatra li da ministri izbjegavaju sabornicu i radije na rasprave šalju državne tajnike odgovorio je kako nije stekao takav dojam, već da je to otprilike na istoj razini kao i ranije.

Na konstataciju slušatelja kako zastupnici ne bi trebali istovremeno biti i gradonačelnici i načelnici Jandroković je rekao kako na to nema precizan odgovor, ali da bi po njegovoj ocjeni "možda bilo čišće da gradonačelnik bude samo gradonačelnik". 

 Kao mogućnost je najavio skraćivanje ljetne stanke u saborskom zasjedanju, za što je ipak potreban dogovor dvije trećine zastupnika, kao i da zimska stanka traje otprilike slično kao i u drugim državama.