SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

Jandroković čestitao praznik čiji su vrijednosti u temeljima Hrvatske

21.06.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u ime Hrvatskog sabora i osobno ime te istaknuo kako su vrijednosti antifašizma u temeljima samostalne i suverene Hrvatske

"Dan antifašističke borbe obilježavamo u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Osnivanjem prvog oružanog antifašističkog odreda u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi.

Vrijednosti tog hrvatskoga doprinosa ugrađene su u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor donio je 2005. godine Deklaraciju o antifašizmu", podsjetio je Jandroković.

Predsjednik Sabora u čestitki građankama i građanima Republike Hrvatske istaknuo je kako današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina te se snažno zalaže za osnaživanje europskih vrijednosti - mira, slobode, demokracije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacije, tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti.