MILANOVIĆ I ČAČIĆ PROTIV PRIVATIZACIJE

'JANAF nije obiteljsko srebro, to je kisik'

16.09.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Čelnici Kukuriku koalicije Zoran Milanović i Radimir Čačić iz središnjice SDP sa zagrebačkog Iblerovog trga uputili su apel Vladi da ne prodaje udjele u Croatia osiguranju i JANAF-u

'Vlada nekoliko mjeseci prije izbora, praktički preko noći, objavljuje da će prodati dvije značajne kompanije. To je nedopustivo!', rekao je Zoran Milanović, šef SDP-a. Objasnio je da Croatia osiguranje d.o.o. na tržištu zauzima 38 posto dobiti, a da je JANAF strateška kompanija, koju treba čuvati kao oko u glavi.

Milanović je podsjetio da je za privatizaciju Ine donesen zakon koji je raspravljen u Saboru, a privatizaciju JANAF-a i CO-a naziva podrumskom privatizacijom, kojom se želi vratiti dug umirovljenicima u zamjenu za glasove na predstojećim izborima.

'Vraćanje duga umirovljenicima je državna obveza, a Vlada privatizacijom želi pokrpati rupetinu u proračunu kako bi se mogla prvi put u deset godina pohvaliti da nije morala raditi rebalans. Neka se okane opasnih poslova, to je pobogu JANAF, a ne peradarska farma', istaknuo je Milanović.

Na pitanje znaju li se već potencijalni kupci, Radimir Čačić je rekao: 'Da sam ja MOL, kupio bih JANAF.'

'JANAF je ključni instrument za održavanje ravnoteže u gospodarstvu i ovime se samo otvara prostor za uništavanje temelja strateške energetske politike', napomenuo je Čačić. Upitan je li ova privatizacija nezakonita, Milanović kaže da ne vjeruje da se netko usudio raditi nešto nezakonito, jer ovime se, istaknuo je, ne čini potencijalna već izravna šteta gospodarstvu.

'JANAF i CO nisu obiteljsko srebro nego kisik', zaključio je.