odbor za pravosuđe

Jakšić: Treba razgovarati, pogotovo nakon odluke da se neće plaćati dani u štrajku

14.07.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Saborski Odbor za pravosuđe odbio je u petak većinom glasova prijedlog predsjednika tog odbora Mišela Jakšića (SDP) da se sazove tematska sjednica o utjecaju štrajka pravosudnih službenika i namještenika na rad sudova

Mišel Jakšić (SDP) istaknuo je da štrajk službenika i namještenika traje već 40 dana i najdulji je u povijesti, da to postaje sistemski problem i da o tome treba raspravljati.

„Treba razgovarati, pogotovo nakon odluke da se neće plaćati dani u štrajku. Iscrpljuje se prostor za jasan i argumentiran razgovor... nije uvijek lako zadovoljiti želje sindikata, ali bojim da se ovdje ušlo u slijepu ulicu i mračni tunel gdje nema razgovora i gdje se funkcionira na bazi ucjena”, kazao je Mišel te katastrofalnim ocijenio sliku da sudske službenike dočekuje specijalna policija.

Problem je i puno prigovora građana i gospodarstvenika po čemu se jasno vidi da je sustav paraliziran, dodao je Jakšić.

Inicijativu da se sazove tematska sjednica podržali su i Vesna Nađ (Socijaldemokrati) i Nikola Grmoja (Most) kazavši kako je svima jasno da sudska vlast zbog štrajka ne funkcionira i da građani trpe štetu.

Podršku sazivanju sjednice dala je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter naglasivši kako je riječ o temi o šireg javnog interesa. Riječ je o dva ustavna prava, prvu na štrajk i pravu na pristup pravosuđu, rasprava samo može koristiti, kazala je.

Međutim, vladajući koji imaju većinu u Odboru, smatraju da je preuranjeno sazivati tematsku sjednicu dok traju pregovori između sindikata i vlade.

Krunoslav Katičić (HDZ) istaknuo je da vlada poštuje pravo radnika na štrajk i ima empatiju za plaće u pravosuđu, ali da treba voditi brigu o cjelokupnom sustavu jer izdvajanje samo jedne grane može dovesti do drugih poremećaja.

„Pregovori se još uvijek vode i, ne zauzimajući ni jednu stranu, pustimo da se nastave”, rekao je Nikola Mažar (HDZ).

Poručio je i kako mu je drago da SDP i Socijaldemokrati ovog puta podržavaju radnike jer dok su bili na vlasti, ukinuli su materijalna prava, božićnice i regres te, kako je ustvrdio, na prevaru donijeli odluku o smanjenju koeficijenata za 230 tisuća djelatnika.