postignut balans

Hoće li 50 posto veća satnica motivirati rad nedjeljom? Spaić: Za djecu koja se u nedjelju bude bez majke to je vrlo loš osjećaj

02.12.2022 u 09:36

Bionic
Reading

Vlada je predstavila izmjene Zakona o trgovini, prema kojima bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kada bi radili. Pekarnice i kiosci blagdanima bi bili otvoreni od 7 do 13 sati. Važna je novost da će takvim izmjenama zakona rad nedjeljom morati biti plaćen 50 posto više nego običnim radnim danom

Zastupnik SDP-a osvrnuo se na cilj predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i istaknuo da je balans postignut te da je uspješno pokazano da se nešto mijenja, ali da stvarni cilj nije ostvaren.

'Ako nam je cilj bio, a trebao bi nam biti da konačno definiramo kako treba Zakon o radu i da ljudima omogućimo da kvalitetno žive od svog rada, budu zaštićeni više nego što su bili do sada, tada nije napravljeno dovoljno i da jednostavno ove izmjene Zakona o radu postavljaju puno više pitanja nego što daju odgovora. Vidimo to po reakcijama sindikata, po reakcijama poslodavaca, očito je da nismo uspjeli napraviti ono što bi se trebalo kada radiš takve važne izmjene Zakona o radu, a to bi trebale biti najvažnije izmjene zakonodavnog okvira jedne zemlje', za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

Dodao je kako ostaje gorak okus nezadovoljstva.

'Iako moram naglasiti, s jedne strane nam je ipak malo drago što o svemu što SDP priča već nekoliko mjeseci vrlo intenzivno je ipak u manjem obliku ušlo u današnje prijedloge Vlade i premijera', dodao je Jakšić.

Daniel Spaić iz Domovinskog pokreta rekao je kako postoje modeli koje samo treba preispitati. 

'Ne trebamo biti ništa posebno pametni, uzmete austrijski model i prepišete ga u Hrvatsku i to je to. Većina osoba koje nedjeljom rade po trgovinama su žene i mi moramo biti svjesni da kada jedna obitelj, ujutro se probudi dijete od 7 godina i cijeli dan nema majke nedjeljom, to je vrlo loš osjećaj. I onda imamo te kioske, ja ne znam da li mi znamo da te gospođe koje rade na kioscima prvo se smrzavaju, a drugo nemaju gdje otići na toalet. Mislim da je to jako loša poruka i da se loše brinemo o ljudima, a o malim plaćama i tome svemu, ne moramo ni govoriti, tu smo najlošiji u Europskoj uniji', kazao Spajić. 

Marijana Petir naglašava da je rješenje s kojim se svi možemo složiti i živjeti postignuto.

'Naravno da bih ja osobno voljela da su sve nedjelje slobodne ne samo u trgovini nego za sve zaposlene, osim naravno žurnih službi koje moraju reagirati i spašavati živote. Jasno je da bi takve odredbe bilo teško uvesti u tom smislu danas razgovaramo o dva zakona, Zakonu o trgovini i Zakonu o radu.', rekla je Petir te nastavila kako je Zakon o trgovini u dijalogu socijalnih partnera došao do kompromisnog rješenja, a to je 16 nedjelja koje će poslodavci moći birati da budu radne dok će ostale biti neradne. 

'To ne znači da poslodavci moraju doista raditi 16 nedjelja odnosno njihovi radnici, neki mogu odabrati raditi i manje. Neki su već uveli neradnu nedjelju 2019. godine, ono što su mi rekli je da su čak 2020. zabilježili veći promet, njihovi radnici su zadovoljniji i o tome oni svjedoče', dodala je.