RASPRAVA U OTVORENOM

Jakšić: Katastrofalna poruka Ustavnog suda; Mažar: SDP ide mimo svih pravila

20.03.2024 u 23:31

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je da će biti premijer te da mu Ustavni sud ne može ništa. Ova i slične poruke, dijelom su od SDP-a udaljile već nekoliko potencijalnih partnera. Što je idući korak, hoće li dolaziti do post-izborne suradnje i kako na to gledaju vladajući, odgovorili su gosti emisije Otvoreno

Saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić istaknuo je kako je njegova stranka apsolutno spremna za izbore.

'Za izbore smo apsolutno spremni i uvjereni smo da ćemo biti pobjednička lista na parlamentarnim izborima. Ovo sve zajedno što se dogodilo sa strane Ustavnog suda je apsolutno strašno', rekao je Jakšić u Otvorenom HTV-a. Kako kaže, ne želi ulaziti u to smije li ili ne predsjednik Milanović biti kandidat. Ustvrdio je kako su suci donijeli odluku kakvu su donijeli kao što je i njihovo pravo.

'Prestrašno je da smo prejudiciranje te odluke imali prilike čuti i slušati u nedjelju kad su iz podruma izvukli Vladimira Šeksa da, kao najveći hrvatski ustavni ekspert i otac hrvatskog pravosuđa, sa svim ovim ljepotama i radostima koje gledamo - kaže kakva bi trebala biti odluka Ustavnog suda', kazao je. Istaknuo je kako su sporna i upozorenja Ustavnog suda upućena SDP-u. 'Ne mogu vjerovati da se to događa. To je katastrofalna poruka', dodao je.

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar ustvrdio je kako ovakva situacija apsolutno šteti političkoj kulturi te da se SDP-u sprema četvrti poraz na izborima. Zbog toga su, kako kaže - odlučili 'ići mimo svih pravila'.

'Apsolutno da šteti. Ako pogledate okvir, situacija je da je trenutno vodstvo SDP-a u 10 godina tri puta izgubilo izbore. Kada smo raspustili Sabor, oni su bili svjesni da će izgubiti i četvrti put i onda su u sprezi s predsjednikom Republike odlučili da će ići mimo svih pravila', rekao je. Ustvrdio je kako je plan SDP-a bio 'istući, maknuti suca, nakon toga stvoriti zbrku, poništiti institucije, napraviti kaos i mimo pravila pokušati doći na vlast'.

'U SDP-u vlada nered, kaos i cirkus. U koaliciji vlada nered, kaos i cirkus. Vezano za njihovog mandatara isto', nastavio je. 'HDZ sigurno neće sudjelovati u tom ludilu, bezakonju, neredu i cirkusu. Mi prije svega poštujemo pravila, institucije i Ustav', istaknuo je. Naglasio je kako je niz stručnjaka vidio da se ne brani samo ustavni poredak RH, nego i 'obrana civiliziranog društva'. 'Odmah su se odmakli od ove katastrofalne odluke očajnog Grbina i očajnog SDP-a. Koalicija je spala na dva slova, bračni par Puljak i ovaj što obija automobile', dodao je.

Peović: Kapital nas je izbacio iz koalicije kako bi očuvali status quo

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović je potvrdila kako je njena stranka iz koalicije izbačena zbog ucjene liberalnih stranaka.

'Mi smo bili u razgovorima o ulasku u koaliciju. Naša skupština to nije izglasala, ali je bilo ozbiljnih razgovora. Naše izbacivanje iz koalicije, koje je potaknuto ucjenom pet liberalnih stranaka: Reformista, Foksua, IDS-a, PGS-a i Centra je bilo simptomatično, jer je gotovo kolidiralo s ulaskom Milanovića', rekla je. 'To se više ne može nazvati lijevom opcijom, jer je izbačena jedina autentična lijeva komponenta. To je trbuhozborcima kapitala bilo neprihvatljivo. Prvi korak je smjena HDZ-a, a drugi korak je puno teži - to je smjena HDZ-ovskih politika. RF je bila taj zalog da će se to dogoditi', nastavila je.

Ustvrdila je kako članstvo više želi RF za partnere, nego liberalne opcije. 'Trbuhozborci kapitala i oni koji su tu da sačuvaju status quo su odlučili izbaciti RF', istaknula je. 'Milanović je bio antiradnički premijer koji je donio Zakon o radu koji nas je doveo na prvo mjesto po nesigurnim ugovorima o radu u Europi. To je potaknulo iseljavanje', dodala je.

Paus: Dovedeni smo pred gotov čin, nismo razgovarali o politikama

Predsjedik IDS-a Dalibor Paus objasnio je koliko je nezadovoljstvo članstva IDS-a u Istri utjecalo na odluku da izađu iz razgovora o koaliciji s SDP-om.

'Prije svega, mi smo jasno komunicirali da će IDS u VIII. izbornoj jedinici izaći sa svojim koalicijskim partnerima, a to su PGS, Fokus i Reformisti', rekao je.

Zamjerio je SDP-u što informacija o ulasku predsjednika Milanovića u izbornu utrku nije podijeljena s partnerima.

'Razgovori su pokrenuti i nakon toga se nije događalo ništa. U jednom trentku predsjednik Milanović postaje kandidat SDP-a bez da je to iskomunicirano s potencijalnim koalicijskim partnerima', kazao je. 'Gospodin Milanović nije dao ostavku na svoju funkciju i to je jedan od razloga zašto smo izašli iz koalicije. Dovedeni smo pred gotov čin, a nismo razgovarali o politikama, smjeru i onome što želimo nakon tog 17. travnja', nastavio je. Ustvrdio je kako je IDS jasno komunicirao zašto smatra da ne može doći do nastavka razgovora s SDP-om. 'Nama je važna promjena, osvojiti vlast, ali ne pod svaku cijenu', zaključio je.