odluka predsjedništva

SDP osam ulaznih mjesta u Sabor prepušta partnerima. Evo tko će nositi liste

20.03.2024 u 22:58

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer je, uz izborni programa i koalicije, razmatralo i prijedlog Peđe Grbina da se koalicijskim partnerima prepusti sedam do osam sigurnih, ulaznih izborna mjesta na listama i nakon više od tri sata rasprave većinom glasova prihvatilo prijedlog

U prvoj izbornoj jedinici, u kojoj je bilo planirano da se kandidira predsjednik Republike Zoran Milanović, što Ustavni sud nije dopustio, na prvom mjestu trebao bi biti SDP-ovac Arsen Bauk, a odmah iza njega navodno bi bila čelnica SSIP-a Dalija Orešković koja je, neslužbeno se moglo čuti za svoju stranku tražila još jedno mjesto u prvoj izbornoj jedinici, doduše, neulazno.

Premda su neki europarlamentarci odbijali sudjelovati na izbornoj listi za parlamentarne izbore uz argument da time varaju birače, ipak će vjerojatno na 14. mjestu u 1. izbornoj listi biti Tonino Picula.

Listu u dugoj izbornoj jedinici SDP-ove koalicije predvodit će SDP-ov Boris Lalovac, a na trećem mjestu u toj jedinici pred birače bi trebala izaći čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. S dna liste preferencijalnom glasovima birača ulazak u 11. saziv Sabora tražit će i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, no, zainteresiran je i za Europski parlament.

Na čelu liste u trećoj izbornoj jedinici bit će SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, dok bi od koalicijskih partnera članica Reformista Natalija Martinčević dobila 7. mjesto, a čelnik te stranke Radimir Čačić za ulaz u Sabor borio bi se preferencijalnim glasovima s 13. mjesta.

Vodeći na listi u četvrtoj izbornoj jedinici bio bi SDP-ov gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, dok bi ulazno mjesto dobio HSS-ovac Darko Vuletić. Na 14. mjestu, kao potpora listi, bit će europarlamentarka Biljana Borzan koja također nije bila sklona takvom rješenju.

U petoj izbornoj jedinici listu vodi Predrag Fred Matić, a među koalicijskom partnerima ne vlada jagma za mjesto u njoj, kao ni četvrtoj, sedmoj i devetoj, za koje im je Možemo! koji na nacionalnoj razini izlazi samostalno ponudio tzv. točkastu koaliciju, jer je riječ o jedinicama u kojima lijevo-liberalne stranke tradicionalno slabije stoje.

Koalicijsku listu u šestoj izbornoj jedinici predvodi bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović, a na trećem bi se mjestu trebao naći čelnik HSS-a Krešo Beljak.

SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček vodit će listu u sedmoj izbornoj jedinici.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin bit će prvi na listi u osmoj izbornoj jedinici, a kako su iz prvotne postave predizbornog saveza otpali IDS, PGS i Radnička fronta kojima je ta jedinica izborna baza, očekuje se da će ta lista biti u potpunosti popunjena SDP-ovcima.

U devetoj će prva na listi biti SDP-ova Sabina Glasovac, međutim, u toj jedinici nije gužva jer se smatra HDZ-ovom utvrdom, a tek treba vidjeti hoće li se s Možemo! dogovoriti točkasta koalicija.

Listu desete izborne jedinice trebao bi predvoditi SDP-ov veteran Ranko Ostojić, a ulazna mjesta navodno bi trebala pripasti i vodećim političarima Centra Marijani i Ivici Puljku, njoj 2., a njemu 5. mjesto na izbornoj jedinici.

Od sudionika sjednice Predsjedništva neslužbeno se čuje da je ispregovarano 11 mjesta na listama za Centar, doduše, sva bi bila neulazna osim za bračni par Puljak. A kako su tražili mjesta na dnu liste, primjerice, u Osijeku i Rijeci, ali i dva u prvoj izbornoj jedinici očito je riječ o pokušaju izgradnje stranke i izvan Splita.

  • +15
Glavni odbor SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na sjednici je bilo otpora nekim prijedlozima i nije baš vladalo oduševljenje onime što je šef stranke izložio, pogotovo u trećoj i desetoj izbornoj jedinici, u kojima lokalni članovi stranke nisu zadovoljni ustupanjem mjesta Reformistima, odnosno, Centru zbog nesuglasica na terenu, no, vrh stranke poziva na viši cilj – svrgavanje HDZ-a s vlasti.

Protiv Grbinovog prijedloga glasali su Sabina Glasovac i Ranko Ostojić, a ostali su prihvatili zbog bojazni da dogovor ne propadne, jer je, čuje se neslužbeno, Grbin priču postavio na način 'uzmi ili ostavi', a alternativa bi bila da SDP samostalno izađe na izbore.

Očekuje se da će čelnici SDP-a, Reformista, Centra, GLAS-a, HSS-a i SSIP-a predizborni sporazum parafirati u petak poslije podne, o čemu će, kao i o izbornim listama i točkastoj koaliciji s Možemo!, definitivno odlučivati Glavni odbora SDP-a u ponedjeljak.