KONTROVERZNI SPORAZUM

Jakovina: Strah od TTIP-a je iracionalan

10.06.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je kako je strah od TTIP-a iracionalan. Svaka članica EU-a sama određuje hoće li dozvoliti uzgoj i proizvodnju GMO hrane, naglasio je Jakovina

Dodao je kako po tom pitanju postoji cijeli set mjera o kojima se pregovara. Ministar je ustvrdio kako Hrvatska ima jasan stav koji brane predstavnici vlade na Vijećima ministara. Kritizirao je medije rekavši kako nedostaje analitičkog novinarstva koje bi javnosti predstavilo stvarnu sliku, javlja HRT

Još je jednom ponovio kako je Vlada zaštitila hrvatske interese te svoj stav jasno ugradila u Deklaraciju o GMO-u.

Europski parlament danas će raspravljati, ali ipak neće glasovati o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Glasovanje je odgodio predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz jer je na tekst podneseno previše amandmana.

Socijalisti su zatražili da se u tekstu rezolucije ne spominje mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država. Sve političke skupine u Europskom parlamentu načelno podržavaju zaključivanje sporazuma s Amerikancima, ali sve je veći otpor prema tome mehanizmu koji daje nekim poluprivatnim arbitražnim sudovima veću moć nego što je imaju države članice.

Neformalna europska građanska inicijativa 'Stop TTIP' prikupila je dva milijuna potpisa protiv europsko-američkog trgovinskog sporazuma. Nevladine udruge smatraju da će Trgovinski sporazum dati prevelika prava korporacijama, uvesti paralelni pravni sustav, smanjiti demokraciju, a istodobno na europsko tržište uvesti hranu s više pesticida i GMO-a.