UGROŽAVA EKOSUSTAV

Jakovčić zabrinut zbog palminog ulja

04.04.2017 u 10:08

Bionic
Reading

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) zauzeo se da se od 2020. zabrani upotreba palminog ulja u proizvodnji biogoriva te da se uvedu certifikati o podrijetlu palminog ulja koje se koristi u proizvodnji različitih proizvoda.

“Europska unija nije reagirala na vrijeme kako bi zaštitila tropske šume koje se masovno krče zbog širenja plantaža palminog ulja. Zato sada posežemo za vatrogasnim mjerama. A veliki požari doslovno haraju ogromnim područjima jugoistočne Azije na kojima se, zbog želje za ekstra profitom i uz sveprisutnu korupciju, krče prašume. Kao da nas u EU zaštita okoliša i tropskih ekosustava uopće ne zanima”, kaže Jakovčić.

Palmino ulje, koje se gotovo uopće nije koristilo prije 30-ak godina, sada se može naći u raznim proizvodima, poput margarina, čokoladnih namaza, čipseva, ali i u kozmetici, deterdžentu i biogorivima. Samo u 2014. 45 posto palminog ulja uvezenog u Europu potrošeno je kao gorivo u prijevozu.

Za opstojnost naše planete nije dovoljno da okoliš štitimo samo na području europskog kontinenta, upozorio je Jakovčić. Europske tvrtke koje svoj razvoj temelje na ugrožavanju okoliša nanose štetu cijeloj planeti Zemlji, ističe zastupnik.

“Zato se zalažem za stroži nadzor nad podrijetlom palminog ulja koje se koristi u proizvodnji i za uvođenje certifikata o sastojcima proizvoda od palminog ulja”, zaključio je Jakovčić.