ŠTETE 30 MILIJUNA KUNA

Jakovčić proglasio elementarnu nepogodu za Umag

29.08.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Grada Umaga prouzročenu olujnim vjetrom, pijavicom i velikom tučom. Naime, 26. kolovoza umaško područje pogodilo je olujno nevrijeme, popraćeno orkanskim udarima vjetra, pijavicom i obilnom tučom, koje je uzrokovalo velike materijalne štete, najmanje 30 milijuna kuna

Kako se navodi u obrazloženju, Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Umaga utvrdilo je da već po prvoj procjeni štete na imovini građana i gospodarskih subjekata te imovini Grada Umaga i poljoprivrednim površinama iznose oko 30 milijuna kuna, od čega je na oko sedam milijuna kuna procijenjena šteta na imovini građana, oko osam milijuna kuna iznos je štete na imovini gospodarskih subjekata, a oko pet milijuna na imovini Grada Umaga, dok se štete na poljoprivrednim površinama u grubo procjenjuju na 10 milijuna kuna.

S obzirom da je proračun Grada Umaga za 2011. godinu iznosio 109.643.967,13 kuna, udovoljeno je uvjetu iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.