snažna ciklona

Nevrijeme u Dalmaciji: Pijavica na moru, Split se 'zabijelio' od tuče

02.03.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Kako je i bilo najavljeno, snažna sredozemna ciklona utječe na vrijeme na cijelom Jadranu. Zbog toga prevladava oblačno, povremeno uz kišu, a mjestimice ima i izraženih pljuskova s grmljavinom. U najvišem gorju, na područjima iznad 1500 metara nadmorske visine pada snijeg. Tako je na vrhu Dinare temperatura zraka pala na 0 stupnjeva uz nekoliko centimetara novoga snijega

Snažno grmljavinsko nevrijeme još je protekle noći zahvatilo dijelove sjeverne Dalmacije, a najgore je prošlo područje Svetog Filipa i Jakova gdje je bilo bujica, a nanosi tuče su dosezali i pola metra što je zadalo puno posla vatrogacima i komunalnim službama, piše Dalmacija danas.

Oko 9:30 sati na južnoj obali Šolte pojavila se pijavica koja se zadržala na moru punih pola sata. Srećom nije stigla do obale, pa nije napravila bilo kakvu štetu.

Izvor: tportal.hr

Sredinom dana izraženo grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Šolte i Čiova, a na Čiovu je palo 40-ak litara kiše po metru kvadratnome.

Iza trinaest sati grmljavinski oblaci zahvatili su područje Splita te je na zapadu grada pala iznimno velika količina oborine. Na meteorološkoj postaji na Marjanu palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom. Kiša je potom prešla u tuču pa se dio grada zabijelio.

Kako se doznaje od dežurnih službi nisu zabilježene nikakve štete.

Zbog nečistoća u šahtovima uz prometnice jaka kiša u Splitu nije mogla protjecati, pa je na nekim gradskim cestama izazvala kratkotrajnu poplavu.

Tuča u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic