ZAMAH PREGOVORIMA

May predložila prijelazno razdoblje od dvije godine nakon Brexita

22.09.2017 u 18:06

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May predložila je u petak u govoru u Firenzi prijelazno razdoblje od otprilike dvije godina nakon Brexita, prenose europski mediji. May je u govoru održanom u crkvi Santa Maria Novella iz 1340. godine iznijela svoj plan za buduće odnose s Europskom unijom nakon Brexita u nadi da će time dati zamah pregovorima o razdruživanju.

May je predložila 'implementacijsko razdoblje' od otprilike dvije godine nakon Brexita u kojem bi vrijedila 'postojeća struktura europskih pravila i odredbi', kako prenosi Politico.

May je također isključila članstvo u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili sporazum o slobodnoj trgovini kakav je Unija sklopila s Kanadom (CETA) kao modele za odnose s Unijom nakon Brexita.

Model Europskog gospodarskog prostora značio bi da bi Britanija morala poštivati pravila bez ikakve 'demokratske kontrole' nad pravilima zajedničkog europskog tržišta, dok sporazum o slobodnoj trgovini ne bi išao dovoljno daleko, kazala je.

May je kazala kako su pregovori o Brexitu do sada bili u nekim dijelovima teški, ali da je postignut napredak.

'Završili smo tri kruga pregovora i premda su ti pregovori ponekad bili teški, očito je da smo zahvaljujući profesionalizmu i marljivosti (pregovarača) Davida Davisa i Michela Barniera postigli konkretan napredak u puno važnih pitanja', kazala je, kako prenosi Reuters.

Predložila je također sklapanje novog sporazuma o sigurnosnoj suradnji s EU-om.

'Naša predanost obrani i promicanju naših zajedničkih vrijednosti nije ništa manja. Naša odlučnost da branimo stabilnost, sigurnost i prosperitet naših europskih susjeda i prijatelja ostaje i dalje čvrsta', kazala je, prenosi Reuters.

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Objašnjavajući razloge Brexita, May je kazala da se Britanija nikada nije osjećala dobro u Europskoj uniji.

'Tijekom cijelog svojeg članstva, Ujedinjeno Kraljevstvo nikada se u Europskoj uniji nije posve osjećalo kao kod kuće', kazala je.

'I, možda zbog naše povijesti i zemljopisnog položaja, nikada nismo osjećali da je Europska unija integralni dio naše nacionalne priče, kao što je to za mnoge druge u Europi. To je stvar izbora.'

'Duboko udruživanje suvereniteta što je ključna značajka Europske unije omogućuje nezapamćeno duboku suradnju koja donosi koristi ali i znači da zemlje kada su u manjini moraju ponekad prihvatiti odluke koje ne žele, koje se čak odnose na domaća pitanja bez tržišnih implikacija izvan njihovih granica.'

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Naglasila je, međutim, kako Velika Britanija želi biti velik prijatelj Europskoj uniji i poručila da neće blokirati reforme. Također je obećala da će Britanija ispoštovati svoje financijske obveze prema EU, te poručila građanima Unije: 'Želimo da ostanete'.

May je kazala kako s optimizmom gleda na budućnost svoje zemlje.

'Britanski narod odlučio je napustiti EU i biti globalna nacija koja slobodno trguje i sama određuje kojim će putem ići u svijetu. Za mnoge, to je uzbudljivo vrijeme puno obećanja. Za druge je zabrinjavajuće. Ja gledam naprijed s optimizmom', zaključila je.