ZA VJEČNU VLAST

Jakovčić: IDS je najpotrebniji Istri upravo sad

30.12.2008 u 13:23

Bionic
Reading

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić ustvrdio je da je IDS najpotrebniji Istri upravo sad, kad je njeno gospodarstvo osjetilo svjetsku krizu

Jakovčić je dodao da je Istra jedina spremna za Europsku uniju, te da će u sljedećem mandatu IDS otvoriti pitanje regionalne autonomije. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, IDS ima namjeru otvoriti sva ključna politička pitanja koja "determiniraju ovu stranku i koja su u Europi nešto sasvim normalno", rekao je Jakovčić.

"Tu prije svega mislim na regionalnu autonomiju i jaki regionalizam. IDS će u idućem mandatu otvoriti i to ključno pitanje za koje smo svjesni da nemamo previše saveznike u Hrvatskoj, ali smo uvjereni da imamo saveznike u građanima Istre, što je nama, u ostvarenju političkih ciljeva od presudne važnosti," rekao je Jakovčić.

Neovisno o nepotrebnoj blokadi Slovenije, Republika Hrvatska je na putu u Europsku uniju a to ujedno donosi i promjene u upravljanju i življenju, rekao je Jakovčić.

"Istra je u Hrvatskoj jedina spremna za to, što potvrđuje podatak da ova županija danas koristi pedesetak tzv. europskih programa. Mi smo u cjelosti spremni voditi Istru prema Europi i koristiti europska iskustva i europski novac," kazao je predsjednik IDS-a.

"Danas IDS želi usmjeriti sve svoje snage i resurse prema građanima Istre i Istri ne zaboravljajući pritom zemlju u kojoj živimo jer pred nama je neizvjesna 2009. godina," naglasio je Jakovčić spomenuvši pritom svjetsku gospodarsku krizu koja je već, rekao je, "nagrizla Istru i njeno gospodarsko tkivo a samim time sigurnost i stabilnost njenih građana".

Upravo iz tog razloga, kazao je, IDS će kao izvršna vlast u Županiji, gradovima i općinama, svaki mjesec pratiti gospodarska i socijalna kretanja u Istri kako bi bio spreman mijenjati proračune u korist građana kojima je pomoć najpotrebnija.

IDS jedini može jamčiti stabilnu i sigurnu Istru, dok ostali mogu nuditi eksperimente i neka svoja rješenja. Mi ćemo uvažavati svaki prijedlog premda smo već pokazali kako smo Istru vodili, na način da je danas korak-dva ispred ostatka Hrvatke. Mi ćemo Istru približiti vrlo brzo uz bok najrazvijenijih europskih regija", rekao je Ivan Jakovčić.

Dodao je kako u 2009. godini slijedi i realizacija svih ključnih infrastrukturnih projekata u Istri od punog profila istarskog ipsilona do plinofikacije Istre.