POGIBIJA PIROTEHNIČARA

Jakopec: Borba s minama sve opasnija

15.04.2016 u 16:28

Bionic
Reading

Preminuli pirotehničar tvrtke BIOS-F, koji je u petak stradao u Ličkom Ribniku, 39-godišnji je Karlovčanin Dražen Aleksić, a ranjeni su 36-godišnji Karlovčani Ivan Šolić i Antonio Cindrić, potvrdio je u izjavi za medije na mjestu događaja ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec, ističući da je unatoč smanjivanju broja minskih polja borba s minama sve opasnija

'Nakon Domovinskog rata u teškom poslu razminiranja domovine smrtno je stradalo 36 pirotehničara, a ranjeno 89, a zbog protoka vremena borba s minskim problemom sve je opasnija, čak i tamo gdje postoje zapisnici minskih polja, jer nekada minirana njiva na liniji razgraničenja zaraćenih strana sada se bitno izmijenila, postala je šuma', rekao je Jakopec.

Založio se zato da svi u društvu sagledaju problem minske opasnosti sa svih potrebnih strana, da bi se došlo do odgovora na pitanje zašto se najteži minski incidenti u posljednje vrijeme prečesto ponavljaju te je rekao da je svako mišljenje i prijedlog dobrodošao.

Sućut obitelji poginulog pirotehničara izrazio je i župan Milan Kolić

Pirotehničari Šolić i Cindrić došli su oko 15 sati iz Gospića u Karlovac, obojica s manjim ozljedama. Šolić je s ozljedom koljena pušten na kućnu njegu dok će Cindrić, kako se doznanje, ostati na dodatnom pregledu s ranom na grudnom košu koja je u bolnici u Gospiću zašivena s nekoliko šavova.

Jakopec je ranije izjavio da je nesreću u kojoj je nešto prije podneva u Ličkom Ribniku stradao jedan pirotehničar, a dvojica su ozlijeđena, izazvala eksplozija najopasnije mine, poznate i kao 'promovka'.