NEKOLIKO AKCIJA SPAŠAVANJA

Jako nevrijeme izazvalo kaos na moru

20.09.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Jako nevrijeme koje se jučer sa zapada proširilo na sve krajeve Hrvatske, sinoć je na samom jugu prouzročilo nekoliko nasukaanja, srećom, bez stradavanja, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

U uvali Sv. Križ na otoku Čiovu, oko 21 sat, pokidali su se vezovi 20 metarskog jedrenjaka Arburat, u vlasništvu čarter tvrtke Dućan snova iz Splita, na kojem se nitko nije nalazio. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru uputila je poziv za spašavanje, no nitko nije mogao isploviti zbog jakog vjetra. Jedrenjak je na kraju spasio vlasnik broda isplovivši na sedmometarskom gumenjaku te ga vezao na plutaču ispred Divulja.

Dva sata kasnije, kod kampa Mlacka kod Sućurja na otoku Hvaru, nasukala se 14-metarska hrvatska jedrilica Ines, u vlasništvu čarter tvrtke Winer d.o.o., s četiri osobe. Kapetan Ispostave Vice Franičević uspio je zbrinuti posadu u kampu, a tijekom današnjeg dana jedrilica će biti odsukana.

Također, oko 23 sata, između otoka Žirja i Kaprija, na 12-metarskoj jedrilici, na kojoj je plovilo sedam čeških državljana, zapleo se konopac oko propelera te je posada zatražila pomoć. Na poziciju je upućen policijski brod Sv. Nikola Tavelić, koji ih je oteglio u Kaprije na siguran vez.

U uvali Stiniva na otoku Braču iza ponoći nasukala se i hrvatska jedrilica Trijes, u vlasništvu čarter tvrtke AYC Vodice, s četvero Austrijanaca. Posada nije ozlijeđena, prekrcana je u plovilo tvrtke EmergenSea iz Milne i spašena, a odsukavanje će biti danas.