SILOS OTIŠAO U ZRAK

[VIDEO] Jaka eksplozija u Splitu: Dvoje ljudi se bori za život, dvoje lakše ozlijeđenih

14.04.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Snažna eksplozija odjeknula je nešto iza podneva u sjevernom dijelu Splita, u jednom od silosa u Sjevernoj luci. Krhotine kamena i betona letjele su po zgradama u obližnjem Vranjicu. Četiri su osobe ozlijeđene, a dvije su, kako neslužbeno doznajemo, iz splitske bolnice životno ugrožene

Splitska policija potvrdila je da se eksplozija dogodila ispod kupola silosa. Prve informacije govorile su o tri ozlijeđene osobe, no tportal doznaje da ih je četiri. Od toga tri su teško ozlijeđene, zadobile su teške opekline, a jednom je amputiran dio šake.

Policija je blokirala taj dio grada. Navodno kako dojavljaju očevici, došlo je i do urušavanja dijela zgrade u ponožju silosa tvrtke Ameropa žitni terminal.

Brod koji je bio vezan odmah do zgrade isplovio je srećom netom prije eksplozije, a uplovljavanje drugog je zaustavljeno.Tportalu je dojavljeno da su uslijed eksplozije krhotine kamenja i betona odletjele na kuće u obližnjem mjestu Vranjic.

Ante Balov koji živi blizu i vidio je eksploziju kaže da su zaposlenici još u krugu silosa i da daju iskaze policiji: 'Hitna pomoć je došla nakon 20 minuta, svi zaposlenici su još uvijek ovdje', kazao je.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević potvrdio je da je materijalna šteta ogromna i u silosu i oko njega ali i na bližnjim kućama. Oštećeno je dvadesetak automobila na obližnjem parkiralištu. Potvrdio je da su četiri osobe ozlijeđene.

Zapovjednik DVD-a Vranjic Nikola Perajica kazao je da je do eksplozije po svemu sudeći došlo jer se unutar zgrade  varilo. 'Eksplozija je bila toliko jaka da je betonske gromade debljine jednog metra odbacilo desetke metara dalje', kazao je.

Sirene vatrogasaca i hitne pomoći čuju se na kompletnom širem području, iz kojega suklja gusti dim.

Ameropa Žitni terminal je tvrtka koja trguje na veliko poljoprivrednim proizvodima (raznim žitaricama, sirovim šećerom i dr.), skladišti i prevozi tu robu te trguje umjetnim gnojivima.

U vlasništvu je grupacije Ameropa Holding AG sa sjedištem u švicarskom Baselu. Riječ je o međunarodnoj korporaciji koja je prisutna u 31 državi svijeta, sa gotovo 5.000 zaposlenika. 

Njihova hrvatska firma zapošljava 60-tak ljudi. U 2015. Ameropa Žitni terminal imala je 774,8 milijuna kuna prihoda i 11,2 milijuna kuna dobiti. Prosječna plaća prema podacima Fine je oko 8.100 kuna.

Tvrtka osim u splitskom Vranjicu ima skladišta i silose u Silašu kod Osijeka te u Koprivnici.

Uskoro opširnije...