strateški dokument

Jačanje regionalnog gospodarstva: Predstavljen plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske

18.07.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Na završnoj konferenciji u ponedjeljak je predstavljen Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, strateški dokument Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kojem je cilj jačanje regionalnog gospodarstva

Proces industrijske tranzicije NUTIS 2 koji je obuhvatio regije Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske po metodologiji Svjetske banke započeli su u prosincu 2020. godine Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i županije.

Planovi za industrijsku tranziciju triju regija usvojeni su u studenom 2021. od strane župana kao članova Koordinacijskih vijeća za Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku. Po usvajanju planova Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je, kao koordinacijsko tijelo provedbe industrijske tranzicije, pristupilo mapiranju dionika regionalnih lanaca vrijednosti (RLV) raspisom javnih poziva za iskaz interesa za sudjelovanjem u RLV-ovima triju regija te uspostavi strateških foruma za svaki RLV.

„Planove industrijskih tranzicija regija koje su ispod prosjeka razvijenosti Europske unije izradili smo u partitivnom procesu sa zainteresiranim poduzetnicima, znanstveno-istraživačkim organizacijama, akademskom zajednicom, regionalnim agencijama, županijama i gradovima. On već sada daju svoje obrise i prve pozive očekujemo odmah po odobrenju operativnih programa“, rekla je ministrica razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Dodala je kako će se programi jačanja regionalnog gospodarstva provodit uz pomoć fondova Europske unije, za što je predviđena alokacija od 536 milijuna eura.

„Panonska Hrvatska već sada ima osigurana sredstva u fondovima Europske unije za razdoblje 2021. – 2027. u vrijednosti od 200 milijuna eura. Pozivi za poduzetnike raspisivat će se za pet strateških grana: poljoprivreda, prehrambena metaloprerađivačka i drvoprerađivačka, informacijsko-komunikacijske tehnologije i kontinentalni turizam“, naglasila je ministrica Tramišak.