DRUGI DAN FESTIVALA

Izvrsni filmovi u kinu Europa

19.11.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Filmski festival o pravima djece održava se prvi put u Hrvatskoj. Svi ljubitelji filma od 20. do 22. studenoga mogu posjetiti kino Europa i birati između odličnih filmova te sudjelovati u dodatnim sadržajima

Filmovi koji će biti prikazani bave se životom djece, odnosno istražuju i ukazuju na to u kojoj mjeri se primjenjuju prava djece.

U 14.30 sati - 'Children of the stars' (Zvjezdana djeca)
U obitelji Feng Jia Wei petogodišnji dječak živi s autizmom, ne govori i često je nasilan. Sa sinom kojega ne želi nijedna škola, roditeljima ne preostaje mnogo rješenja...

'Trench Town: The forgotten land' (Trench Town: Zaboravljena zemlja)
Jamajka je jedna od zemalja s najvišom stopom ubojstava na svijetu. Film prati sudbinu djece u Trench Townu, dijelu Kingstona iz kojega dolazi i Bob Marley, koja odrastaju, između ostalog, skrivajući se pod krevetima, zbog straha od zalutalih metaka...

U 16.30 sati - '21 and Up South Africa: Mandela's Children' (21 i više u Južnoj Africi: Mandelina djeca)
Filmska ekipa posjećuje grupu djece svakih sedam godina. Na pragu punoljetnosti, jedanaestoro djece suočeno je s pitanjima kao što su nezaposlenost, kriminal, ali i epidemija AIDS-a! Iz godine u godinu broj djece u grupi sve je manji...

Iz filma Back Home Tomorrow

U 18 sati - 'Kanal'
Film prikazuje dva sata u danu jedanaestogodišnjeg dječaka Vejsila koji se pokušava otrgnuti od predodređene sudbine. Na putu do škole susreće se s mnogim preprekama. Film je sniman na autentičnim lokacijama romskih naselja u Zagrebu, a glavne uloge tumače naturščici. Ovaj kratkometražni film dio je dugometražnog omnibusa 'Zagrebačke priče'.

'Where the Water meets the Sky' (Gdje voda susreće nebo)
U dalekoj regiji sjeverne Zambije grupa žena dobila je jedinstvenu priliku da snimi film kojim prvi puta progovaraju o svojim životima. Ono što počinje kao filmska radionica i potraga za načinom da jedna od sudionica ispriča svoju priču postaje otkrivanje zajedničkog problema o kojem se ne govori naglas.

U 20 sati - 'Sari's Mother' (Sarijeva majka)
Redatelj James Longley stvara intiman portret svakodnevnog života u Iraku, otkrivajući ratno stanje koje ga je pogodilo. Zegum i njegova obitelj žive od prodaje mlijeka i maslaca. Sari boluje od AIDS-a. Faten, dječakova majka, ne gubi volju za borbom te posjećuje liječnike i ministre u nadi da će dobiti pomoć od iračkog urušenog sustava zdravstva.
Nominiran za nagradu Oscar 2008, nagrada Golden Gate 2007.

'Lost and Found' (Izgubljeno i nađeno)
Ovaj nagrađivani film objedinjuje šest kratkih priča mladih i međunarodno priznatih autora iz regije kojima je zajednička tema generacija. Svaki film je jedinstveno umjetničko djelo i donosi posebno ozračje zemalja i trenutaka iz kojih dolaze autori.

U 22.15 sati - 'Back Home Tomorrow' (Sutra se vraćam kući)
Talijanska organizacija 'Hitna pomoć' pruža medicinsku pomoć civilnim žrtvama u ratom zahvaćenim područjima, a trećinu žrtava čine djeca. Kroz svakodnevicu koja u sebi nosi s jedne strane potresnu sudbinu i teške trenutke, s druge pak zaigranost svojstvenu njihovim godinama, dvoje djece vodi nas kroz svoje bolničke dane i odnose koje tamo stvaraju.

U ponoć - 'Los Herederos' (Nasljednici)
Malodobna djeca u meksičkom selu počinju raditi u ranom djetinjstvu. Naučili su razne tehnike uporabe alata od svojih predaka, ali naslijedili su i njihov dnevni raspored. Kako generacije prolaze, čini se da djeca-radnici ostaju zarobljeni u začaranom krugu siromaštva.