NEZAPAMĆENA GUŽVA

Izraelski avioni izazvali pomamu: Svi bi u vojne pilote, doznajte što vam sve treba za taj posao

18.04.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Atraktivno, ali istovremeno i deficitarno zanimanje vojnog pilota i ove godine je u trendu pa su se na natječaj MORH-a prijavila 143 kandidata

U akademskoj godini 2018./2019. u status kadeta bit će primljeno do 20 kandidata upisanih na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija aeronautike – vojni pilot (3+2) na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Ove godine upisna kvota za atraktivni studij povećana je s prošlogodišnjih 10 na 20 kandidata, a kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo obrane radi na dodatnom razvoju i proširenju studija aeronautike za potrebe školovanja budućih vojnih pilota zbog velikog interesa nakon odluke o nabavci eskadrile izraelskih borbenih zrakoplova tipa F-16 C/D Barak.

U odabirnom postupku kandidati, odnosno kandidatkinje morali su zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu i posebno vrednovanje na selekcijskom letenju i pripremnom kampu.

Nakon završenog preddiplomskog studija kadeti i kadetkinje bit će primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja te sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Testiranje F-16 Baraka u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Valja napomenuti kako je kadet - vojni pilot stipendist OS RH, koji svoja prava i obveze ostvaruje ugovorom s MORH-om o školovanju, odnosno stipendiranju na preddiplomskom studiju aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, sukladno oglasu koji raspisuje MORH jednom godišnje u dnevnom tisku.

>>> Krstičević: Kupnjom aviona vojska radi tehnološki iskorak

Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istom programu kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija, uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module za OS RH.

Za atraktivno zanimanje prijavila su se 143 kandidata Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

Kandidat za kadeta - vojnog pilota mora upisati Fakultet prometnih znanosti, a potvrdu o upisanom fakultetu mora priložiti svojoj prijavi u matičnom područnom uredu za poslove obrane, nakon čega slijedi selekcijsko letenje na zrakoplovu tipa ZLIN-242L i potom selekcijski kamp, o čemu potpisuje predugovor s MORH-om.

>>> [VIDEO] Prvi hrvatski pilot isprobao izraelske avione, evo kako je to izgledalo

Slijedi potpisivanje ugovora o školovanju, odnosno stipendiranju koje traje pet godina i u koje je uključena temeljna časnička izobrazba (dvije i pol godine na Prometnom fakultetu u Zagrebu, a zatim u Zadru). Nakon završetka ovog atraktivnog studija slijedi polaganje svečane prisege i ulazak u OS RH, dok će najbolji kasnije imati prilike letjeti i na F-16.