intenzivna pucnjava

Izraelske snage ubile trojicu pripadnika Islamskog džihada na Zapadnoj obali

09.03.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Izraelske snage u raciji u palestinskom selu na Zapadnoj obali blizu Dženina ubile su trojicu militanata Islamskog džihada za koje su rekli da su osumnjičeni za napade u tom području

Islamski džihad potvrdio je da su ubijeni muškarci njihovi pripadnici. Izraelska vojska za njih je rekla da su osumnjičeni za višestruke pucnjave u selu Džabi, jugozapadno od Dženina, gdje su u siječnju ubijena dvojica naoružanih napadača Islamskog džihada, kao i na području obližnjeg židovskog naselja Homesh.

Incident se dogodio isti dan kada je američki ministar obrane Lloyd Austin bio u posjetu Izraelu, gdje se očekivalo da će razgovarati o sve većem nasilju na Zapadnoj obali, gdje se ponovo događaju izraelski napadi na Palestince i palestinski na izraelske civile.

Stanovnici su rekli da su čuli intenzivnu pucnjavu rano ujutro i vidjeli izraelske vojnike na ulicama na kojima su ostale krvlju poprskane olupine automobila.

U izraelskom priopćenju navodi se da su naoružani napadači otvorili vatru iz svojeg automobila kada su izraelske snage ušle u to područje. Rečeno je da su ubijena dva člana Islamskog džihada, kao i još jedan naoružani osumnjičeni.

Policija je zaplijenila dvije puške i još jedan pištolj, kao i eksplozivne naprave i uhitila još tri osumnjičene osobe.

Prema Noamanu Halileji, vlasniku lokalne garaže u blizini mjesta gdje se incident dogodio, sigurnosne su snage također oduzele njegovu sigurnosnu kameru i izbrisale slike s njegova mobilnog telefona.

Operacija je uslijedila nekoliko dana nakon što su izraelske snage upale u izbjeglički kamp u Dženinu i ubile šest palestinskih naoružanih napadača, uključujući pripadnika Hamasa osumnjičenog za ubojstvo dvojice braće iz židovskog naselja na Zapadnoj obali 26. veljače.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 14-godišnji dječak, ranjen u pucnjavi koja je izbila u Dženinu tijekom izraelskog napada, umro od zadobivenih rana.

Izraelske snage mjesecima su gotovo svaki dan izvodile napade na Zapadnoj obali, uhitile su tisuće ljudi i ubile više od 200 Palestinaca, uključujući i borce i civile. U istom razdoblju u palestinskim napadima ubijeno je više od 40 Izraelaca.