u ratnom stanju

Netanyahu: Sirija moli pomoć, Izrael spreman poslati je

06.02.2023 u 14:29

Bionic
Reading

Izrael je u ponedjeljak priopćio da je primio sirijsku molbu za pomoć nakon potresa i da ju je spreman poslati, što bi bila rijetka suradnja između neprijateljskih susjeda

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je zapovijedio slanje izraelske pomoći Turskoj, epicentru potresa u ponedjeljak, i "budući da je također primljena molba da se to učini za mnoge žrtve potresa u Siriji, naredio sam isto".

Sirijski dužnosnici izvijestili su o stotinama poginulih u zemlji razorenoj građanskim ratom, i u područjima pod kontrolom Damaska i na sjeverozapadu koji drži oporba.

Upitan tko je uputio molbu u vezi sa Sirijom koju je naveo Netanyahu, izraelski dužnosnik rekao je za Reuters: "Sirijci". Upitan odnosi li se to na članove oporbe ili na vladu predsjednika Bašara al-Asada, dužnosnik je rekao samo: "Sirija".

Drugi izraelski dužnosnik rekao je da je molbu Netanyahuovoj vladi prenio "diplomatski izvor".

Izrael i Sirija desetljećima su u ratnom stanju, s razdobljima prekida vatre.

  • +23
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: YAHYA NEMAH

Izrael je jedno vrijeme pomagao sirijskim pobunjenicima na granici Golanske visoravni, a 2018. je surađivao s Jordanom i Sjedinjenim Državama u evakuaciji sirijskih "Bijelih kaciga" i njihovih obitelji koji su bježali pred napredovanjem vladinih snaga.